Hrvatska bliža EU standardima u zaštiti granica

O DPOČETKA provođenja CARDS-ovog projekta "Integriranog upravljanja granicom" prije tri godine Hrvatska je učinila puno na približavanju europskim standardima na tom području, zaključili su danas državni tajnik austrijskog Ministarstva financija Alfred Finz i državni tajnik u hrvatskom MUP-u Ivica Buconjić.

Finz, koji je MUP posjetio kako bi razgovarao o provedbi projekata upravljanja granicom, ustvrdio je na konferenciji za novinare da se njegova zemlja zalaže da pregovori za priključenje Hrvatske Europskoj uniji započnu u proljeće iduće godine.

Buconjić je ocijenio da su dosadašnje aktivnosti na provođenju projekta "Integriranog upravljanja granicom" dobio najviše ocjene iz Europske unije. "Takve ocjene visoko će nas motivirati za nastavak provođenja projekta, jednog od najvažnijih koji pred nas postavlja Europska unija", ustvrdio je Buconjić.

Dodao je da je početkom ove godine završen prvi dio tog projekta, pod nazivom "Granična policija" koji je hrvatski MUP od 2001. provodio s kolegama iz Slovenije i Njemačke.

Kao najvažnije dokumente proizašle iz tog programa spomenuo je novi Zakon o nadzoru državne granice, prijedlog koncepta ustroja granične policije na lokalnoj i regionalnoj razini te novi program obuke granične policije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt je nastavljen 2003. daljnjim razvojem programa obuke, izradom modela prekogranične suradnje, izradom priručnika i podzakonskih akata vezanih uz novi Zakon.

Trenutačno je u tijeku provedba trećeg projekta iz te serije nazvanog "Međuagencijska suradnja - izrada Nacionalne strategije integriranog upravljanja granicom", vrijednog 1.8 milijuna eura. Glavni nositelj ovog međuresorskog projekta je MUP, a partneri su austrijsko Ministarstvo financija i Međunarodno središte za razvoj migracijske politike (ICMPD). Uz MUP u provedbi sudjeluju ministarstva zdravstva, poljoprivrede i šumarstva, Državni inspektorat i Carinska uprava.

Finz je podsjetio da je cilj projekta izraditi zajedničku nacionalnu strategiju upravljanja granicom, radi bolje suradnje svih službi koje se na njoj pojavljuju.

Izrada takve strategije može poduprijeti gospodarski razvitak, omogućiti brži i sigurniji protok graničnog prometa, ali i povećati sigurnost hrvatskih granica, rekao je Finz.

Osim toga očekuje se da će provođenje projekta dovesti do suzbijanja prekograničnog kriminaliteta, što bi povećalo i sigurnost u cijeloj regiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara