Hrvatska će dobiti američku pomoć u 2005.

AMERIČKI Kongres usvojio je zakon o proračunu za 2005. prema kojem će Hrvatska dobiti američku pomoć za razvoj demokracije.

Zakon o proračunu za 2005. prihvaćen je u ponedjeljak u Zastupničkom domu i Senatu američkog Kongresa i upućen je na potpisivanje predsjedniku Georgeu W. Bushu.

U tom Zakonu za Hrvatsku je predviđena pomoć od 20 milijuna dolara u okviru programa Potpore za istočnoeuropske demokracije (SEED).

"Hrvatska će dobiti pomoć za 2005. od 20 milijuna dolara u okviru programa SEED", potvrdio je u utorak za Hinu John Shank, direktor osoblja u Pododboru za inozemne operacije Odbora za proračun Zastupničkog doma Kongresa.

Zastupnički dom i Senat trebali su konačno glasovati o zakonu o proračunu 8. prosinca, ali su ga usvojili nešto ranije nego se predviđalo, rekao je Shank.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Američka pomoć od 20 milijuna dolara za Hrvatsku predviđena je za jačanje demokratskih institucija i vladavinu prava, uključujući suradnju s Haškim sudom. Program SEED je usmjeren na tehničku pomoć lokalnim upravama, političkim strankama, sindikatima, medijima i nevladinim organizacijama i na poticanje konkurentnosti privatnog sektora jačanjem malog poduzetništva i zapošljavanja u poljoprivredi.

SAD je za 2005. osigurao i 690.000 dolara pomoći Hrvatskoj za obuku u kontroli izvoza i granica radi sprječavanja širenja oružja masovnog uništavanja.

Prema amandmanu republikanskog kongresnika Georgea Nethercutta umetnutom u zakon o proračunu za 2005. zemljama koje su stranke ICC-a, a nisu potpisale sporazum sa Sjedinjenim Državama o neizručenju Amerikanaca Sudu bit će zabranjeno davati američku pomoć iz fonda za gospodarsku potporu.

Hrvatska ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca ICC-u sa SAD-om, ali je ta odredba novog zakona ne pogađa budući da uopće ne prima pomoć iz fonda gospodarske potpore.

Shank je pojasnio da se amandman tiče samo Fonda za ekonomsku potporu i da neće imati nikakvog učinka na Hrvatsku koja prima pomoć iz posve drugog fonda SEED.

Zbog nepotpisivanja sporazuma o imunitetu Amerikanaca Hrvatska u 2005. neće dobiti američku vojnu pomoć iz fondova za financiranje stranih oružanih snaga i vojnu obuku što je posljedica drugog ranije usvojenog Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara