Hrvatska će s Rusijom o dugovima pregovarati u Beogradu

DRŽAVE sljednice bivše Jugoslavije i Rusija nisu ni nakon trodnevnih pregovora u ruskom ministarstvu financija uspjele utvrditi nesporan i konačan iznos sovjetskog klirinškog duga.

Hrvatsku stranu na pregovorima u Moskvi predvodio je savjetnik guvernera narodne banke i član zajedničkog odbora za aktivu i pasivu bivše SFRJ Zdravko Rogić. On je rekao da su pregovori s domaćinima bili teški i da su predstavnici država sljednica bivše Jugoslavije na pregovorima nastupali zajednički.

Dogovoreno je da se pregovori nastave u istom sastavu u ožujku u Beogradu, ali je u srijedu ipak potpisan zajednički Protokol u kojemu je ustvrđeno da nesporno potraživanje bivše Jugoslavije prema bivšem Sovjetskom savezu iznosi 1,432 milijarde dolara, a da potraživanje SSSR-a prema prema bivšoj Jugoslaviji iznosi samo oko 140 milijuna dolara.

Od tog iznosa države sljednice bivše Jugoslavije osporavaju iznos od oko 44 milijuna klirinških dolara, pa će se to potraživanje bišeg Sovjetskog saveza provjeriti naknadnim pregledom dokumenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Očekivalo se da će se dvije pregovaračke strane nagoditi i već sada opredijeliti da konačan sovjetski klirinski dug iznosi 1,292 milijarde dolara. Ruska je strana, međutim, drugog dana pregovora neočekivano pokrenula pitanje kredita od 650 milijuna dolara koji je SSSR odobrio bivšoj Jugoslaviji početkom osamdesetih godina. Najveći dio tog kredita bivša je Jugoslavija prijevremeno vratila i ostala je dužna oko 40 milijuna, ali je ruska strana na pregovorima pokrenula pitanje kamata na taj iznos i zaštitne valutne klauzule. Na takav potez ruske strane predstavnici država sljednica bivše Jugoslavije pokrenuli su pitanje kamata na kredit od 558 milijuna dolara koji je Moskvi bivša Jugoslavija odobrila 1988. godine i koji je trebao biti vraćen do 1994. godine, ali najvećim dijelom nije. Ostatak tog kredita sljednice bivše Jugoslavije uključile su u svoja potraživanja prema bivšem Sovjetskom savezu i sada je takodjer postavljeno pitanje zaštitne valutne klauzule.

Države sljednice bivše Jugslavije očekivale su da će na pregovorima u Moskvi biti postignut dogovor o prebijanju međusobnih potraživanja iz ta dva kredita, tako da se kao ukupan sovjetski klirinški dug utvrdi iznos od 1,292 milijarde dolara, ali ruska strana nije pokazala spremnost za to rješenje, možda s namjerom da se otegnu pregovori i tako odgodi vraćanje duga.

Beograd je izabran za mjesto nastavka pregovora jer se u Narodnoj banci bivše Jugoslavije nalazi najveći dio dokumentacije na temelju koje se može raščistiti spor oko sovjetskog potraživanja od 40 milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara