Hrvatska domaćin World Summit Awardu 2007

Hrvatska domaćin World Summit Awardu 2007

BRIJUNI će od subote, 1. rujna, do petka, 7. rujna, na jednome mjestu okupiti vrhunske svjetske stručnjake za elektronički sadržaj na najvećem globalnom skupu te vrste. Otočje Brijuni, jedinstvenog okruženja i povijesti, bit će domaćin Velikom žiriju Nagrade svjetskog summita 2007 (World Summit Award, WSA).

Stručnjaci iz 35 zemalja i svih dijelova svijeta - Afrike, Azije, Australije i Oceanije, Sjeverne i Latinske Amerike te Europe - okupit će se kako bi ocijenili i upoznali se s najboljim svjetskim e-sadržajem. Nominirani globalni projekti proći će ocjenjivački proces nakon kojeg će se identificirati projekti-pobjednici. Nagrada svjetskog summita globalna je inicijativa utemeljena 2002. godine s ciljem odabira i promocije najboljeg svjetskog e-sadržaja.

Veliki žiri se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Stjepana Mesića, koji će i osobno pozdraviti članove žirija. Organizator i glavni pokrovitelj događanja na Brijunima je Središnji državni ured za e-Hrvatsku, u partnerstvu s Internet institutom i Business institutom.

“Sudjelovanje na ovakvom događaju naš je doprinos razvoju informacijskog društva i kreiranju sadržaja. Naš ured protekle je četiri godine predstavio niz e-usluga, što je bio logičan slijed naših aktivnosti nakon razvoja infrastrukture. Dio našeg doprinosa vidi se i kroz portal državne uprave pod nazivom `Moja uprava`, koji će uskoro biti predstavljen javnosti. Također, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa učenicima kroz izradu sadržaja za online učenje omogućava pristup znanju putem novih tehnologija", izjavio je Miroslav Kovačić, Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Projekti koji su ušli u finalni krug natjecanja odabrani su u okviru nacionalnih WSA natjecanja održanih ranije ove godine diljem svijeta. Veliki žiri će imati priliku ocijeniti širok spektar aplikacija, bilo da su oni objavljeni na Internetu ili izvan njega.

"Hrvatska doista može biti ponosna na domaćinstvo, jer je Veliki žiri Nagrade svjetskog summita jedinstveno okupljanje svjetskih profesionalaca koje će omogućiti uvid u trendove i stupanj razvoja e-sadržaja i kreativnosti u svijetu. Nakon što je Nagrada svjetskog summita u posljednja dva izdanja izuzetno uspješno održana na Bliskome istoku, htjeli smo dovesti najveće svjetske stručnjake na području informacijskih tehnologija i dizajna na Brijune, jer je, osim dijeljenja znanja, riječ o odličnoj prilici za globalnu promidžbu Hrvatske“, izjavio je predsjednik Internet instituta i član Velikog žirija, Krešimir Lugarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svaka kategorija e-sadržaja sadržavat će pet najboljih projekata. Hrvatsku na natjecanju predstavljaju sljedeći projekti e-sadržaja, odabrani tijekom selekcijskog procesa u lipnju: Kategorija e-učenje: Magnetizam; Kategorija e-kultura: Kuća o Batani; Kategorija e-znanost: e-Indeks; Kategorija e-vlada: Web portal Vlade RH; Kategorija e-zdravlje: Astma Centar; Kategorija e-poduzetništvo: ImamNovac.com; Kategorija e-zabava: Urban Jungle i Kategorija e-uključenost: Skarabej.

Okupljanje Velikog žirija na Brijunima treći je skup te vrste od utemeljenja Nagrade svjetskog summita 2002. godine kao podrške Summitu Ujedinjenih naroda o informacijskom društvu. Protekla okupljanja Velikog žirija održana su 2003. godine u Dubaiju te 2005. godine u Bahrainu. Hrvatski timovi su na oba natjecanja polučili zapažene rezultate.

Među nagrađene globalne projekte 2003. godine se plasirao projekt Plavi svijet, dok su dvije godine kasnije priznanja osvojili projekt Kopački rit, u kategoriji e-učenje, te Fauna, u kategoriji e-znanost.

Zasjedanje Velikog žirija završit će krajem sljedećeg tjedna konferencijom "eContent Summit: Scenariji za budućnost“, koja će se u subotu i nedjelju, 8. i 9. rujna, također održati na Brijunima. Niz uglednih govornika iz Europske unije, Hrvatske, Japana i Sjedinjenih Američkih Država na konferenciji će razmotriti trenutnu ulogu i budućnost e-sadržaja.

Tijekom zasjedanja Velikog žirija Nagrade svjetskog summita, kao i eContent konferencije, cijelo brijunsko otočje bit će pokriveno bežičnom Internetskom vezom. Organizatori na taj način žele sudionicima omogućiti stalnu međusobnu povezanost i lakšu razmjenu znanja i iskustava s Brijuna s kolegama diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara