Hrvatska: Dovoljno dobre vode, slaba odvodnja i pročišćavanje

HRVATSKA ima dovoljno slatke vode i dobre je kvalitete osim u Slavoniji i nizinskom dijelu istočno od Zagreba, gdje se na podzemnim vodama "uočava onečišćenja od poljoprivrede".

Rečeno je to na konferenciji za tisak Hrvatskih voda održanoj u Zagrebu u povodu 22. ožujka, Međunarodnog dana voda.

Generalni direktor Jakša Marasović naglasio je kako za budućnost Hrvatske posebno značenje imaju podzemne vode jer je skoro 90 posto stanovništva u vodoopskrbi vezano za njih.

Hrvatska ukupno raspolaže s 1280 kubičnih metare obnovljive vode po stanovniku godišnje ili 5,68 milijardi kubičnih metara. Ukupne vlastite kopnene obnovljive vode procjenjuju se na 5880 kubičnih metara po glavi stanovnika, što Hrvatsku čini jednom od vodom bogatijih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oko 76 posto stanovništva opskrbljeno je vodom putem javnih sustava (vodovoda) što je veliki postotak, ocijenio je Marasović koji se požalio kako je tek oko 40 posto stanovništva obuhvaćeno sustavima javne odvodnje. "Najveći problem je u području pročišćavanja otpadnih voda; ono obuhvaća samo 12 posto stanovništva Hrvatske", kazao je.

Hrvatske vode predložile su projekt koji bi za pet godina povećao pokrivenost odvodnje na 70 posto stanovništva.

Marasović smatra kako je naknada za vodoopskrbu i odvodnju u Hrvatskoj deseterostruko podcijenjena u odnosu na naknadu za telekomunikacijske usluge.

Godišnja izdvanja iz proračuna za održavanje vodozaštitnog sustava od poplava iznose 220 milijuna kuna, što je malo i za održavanje,a kamoli za obnovu nasipa od ratne štete, izjavio je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara