Hrvatska gubi bitku s korupcijom; najkorumpiraniji liječnici i suci

Hrvatska gubi bitku s korupcijom; najkorumpiraniji liječnici i suci
KORUPCIJA u Hrvatskoj sve je prisutnija, a prema istraživanju Transparency Internationala Hrvatska (TIH) čak 89,1 posto građana smatra da je korupcija raširena ili jako raširena, istaknuli su danas predstavnici TIH-a.

Takvi porazni rezultati dobiveni su istraživanjem javnog mnijenja o korupciji, javnosti informacija i konfliktu interesa, koje je na uzorku od tisuću ispitanika za TIH provela agencija GfK. U istoj anketi provedenoj prije dvije godine na raširenu ili jako raširenu korupciju upozorilo je čak četiri posto građana manje (85,1 posto).

"Građani smatraju da Hrvatska gubi bitku s korupcijom", zaključio je predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović na konferenciji za novinare.

U ovogodišnjem istraživanju čak je 37,11 posto ispitanih ustvrdilo da je korupcija u našem društvu prisutnija nego prije posljednjih parlamentarnih izbora u studenom 2003., dok 48 posto anketiranih smatra da je podjednako prisutna. Samo 12 posto ocijenilo je da je korupcija smanjena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije dvije godine na povećanu korupciju u odnosu na vrijeme prije izbora 2000. ukazalo je 30,1 posto ispitanika.

Najkorumpiranijim profesijama ispitani smatraju liječnike i ravnatelje bolnica (73,6 posto), šefove vladinih agencija i zavoda (68,5 posto) i službenike lokalnih vlasti (62,5 posto). Među najkorumpiranijim institucijama prepoznati su sudstvo, (80,7 posto), zdravstvo (79,7 posto) i lokalna vlast (73,1 posto).

Kao najnegativniju osobinu političara anketirani su izdvojili uskraćivanje informacija o radu tijela javne vlasti. Takve političare na izborima ne bi podržalo čak 92,7 posto ispitanih. Na ljestvici omraženih karakteristika u političara slijede tajenje informacija o sebi, sukob interesa te neprijavljivanje imovine.

Više od polovice anketiranih (gotovo 58 posto) korumpirane bi političare smijenilo i uz novčanu ili zatvorsku kaznu doživotno im zabranilo bavljenje politkom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara