Hrvatska i dalje nije zahvaćena radijacijom iz Japana

Foto: AFP

POVODOM nove klasifikacije koju je dobila nesreća nuklearne elektrane u Fukushimi priopćenjem se oglasio i Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Podsjećamo, na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih i radioloških događaja INES Fukushima je klasificirana kao nesreća 7. razine, što je klasifikacija koju je do sada imao samo Černobil.

INES ljestvica koristi se od 1992 godine, a razina 7 bila je ranije dodijeljena samo nesreći reaktora u Černobilu 1986. godine. Tada je ispuštanje bilo je deset puta veće, procijenjeno je na ukupno oko 5 milijuna terabekerela aktivnosti koja odgovara  jodu I-131.

"Na lokaciji Fukushima-Daiichi ispuštaju se sve manje količine radioaktivnog materijala u more i u zrak. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, i mjerenja Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću i dalje ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137,  ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja", priopćio je DZRNS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara