Hrvatska i dalje nije zahvaćena radijacijom iz Japana

Foto: AFP

POVODOM nove klasifikacije koju je dobila nesreća nuklearne elektrane u Fukushimi priopćenjem se oglasio i Državni zavod za radiološku i nuklearnu sigurnost. Podsjećamo, na Međunarodnoj ljestvici nuklearnih i radioloških događaja INES Fukushima je klasificirana kao nesreća 7. razine, što je klasifikacija koju je do sada imao samo Černobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INES ljestvica koristi se od 1992 godine, a razina 7 bila je ranije dodijeljena samo nesreći reaktora u Černobilu 1986. godine. Tada je ispuštanje bilo je deset puta veće, procijenjeno je na ukupno oko 5 milijuna terabekerela aktivnosti koja odgovara  jodu I-131.

"Na lokaciji Fukushima-Daiichi ispuštaju se sve manje količine radioaktivnog materijala u more i u zrak. Mjerenja programa radiološkog nadzora okoliša koja se provode u RH, i mjerenja Sustava pravodobnog upozoravanja na nuklearnu nesreću i dalje ne ukazuju na povećanje koncentracije aktivnosti joda I-131 i cezija Cs-137,  ni drugih radionuklida koji su pokazatelji ispuštanja iz nuklearnih postrojenja", priopćio je DZRNS.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara