Hrvatska i Latvija s istim strateškim ciljevima

HRVATSKA i Latvija imaju sličnu povijest kao i glavne strateške ciljeve ulazak u Europsku uniju i NATO, rekli su u petak u Rigi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegova latvijska kolegica Vaira VikeFreiberga.

Predsjednik Mesić u petak je doputovao u službeni trodnevni posjet Latviji, te se odmah nakon dolaska sastao s Vikom-Freiberga.

"Posjet hrvatskog predsjednika povijesni je događaj jer je to posjet na dosad najvišoj razini izmedju dviju zemalja", kazala je na zajedničkoj konferenciji za novinare latvijska predsjednica.

Dvije zemlje, nastavila je, iako zemljopisno udaljene imaju mnogobrojna područja za suradnju. Dosadašnja gospodarska suradnja između Rige i Zagreba bila je vrlo skromna i iznosila samo četiri milijuna dolara.

"Sada je za obje naše zemlje izazov doći do razine koju imaju one europske zemje koje godinama žive u miru i stabilnosti", zaključila je Vike-Freiberga, podsjetivši da su se i Latvija i Hrvatska teško izborile za svoju nezavisnost.

"Naše zemlje imaju sličnu povijest, bile su u državnim zajednicama ne svojom voljom, a sada dijelimo iste vrijednosti i orijentirali smo se prema Europi", rekao je Mesić, ističući da je Latvija na području približavanja euroatlantskim integracijama učinila veći napredak od Hrvatske, te stoga je latvijsko iskustvo za nju od velike važnosti.

Hrvatskoj je, nastavio je Mesić, zanimljivo i latvijsko

iskustvo u izgradnji privrede, civilnog drustva i demokratskih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Strateški ciljevi Hrvatske su što brže ostvarenje europskih standarda i pridruživanje EU i NATO-u, istaknuo je hrvatski predsjednik.

Mesić i Vike-Freiberga razgovarali su i o stanju u baltičkoj regiji i na jugoistoku Europe. Govorilo se i o ratu u Iraku i pritom je izražena nada da će rat što prije završiti uz što manje posljedice.

Razgovaralo se i o konkretnoj suradnji posebice na području gospodarstva i turizma. Latvijska je predsjednica istaknula da njezina zemlja u turizmu može puno toga naučiti od Hrvatske.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o namjeri Sjedinjenih Država da 1. listopada ukine više redakcija radija Slobodna Europa, među kojima i hrvatsku i latvijsku, Mesić je kazao da je Hrvatska, a i on osobno izašao s incijativom da te redakcije ostanu u funkciji. Hrvatski je predsjednik o tome pisao nekolicini američkih senatora koji su podržali njegovo mišljenje. Radio Slobodna Europa je 1994. godine osnovao južnoslavenske redakcije radi promicanja demokracije i dijaloga na jugoistoku Europe.

Predsjednik Mesić u petak će položiti vijenac na Spomenik slobode u Rigi, a tijekom poslijepodneva razgovarat će s latvijskom ministricom vanjskih poslova Sandrom Kalniete te potpredsjednikom parlamenta Eriksom Jekabsonsom.

U sklopu hrvatskog izaslanstva u Latviji boravi i ministrica turizma Pave Župan Rusković koja će u petak razgovarati s latvijskim ministrom gospodarstva Jurisom Lujansom, a ministar za europske integracije Neven Mimica sastat će se sa zamjenikom državnog tajnika za europska pitanja Andrisom Kesterisom.

(Hina) nab dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara