Hrvatska i SAD namjeravaju ojačati znanstvenu suradnju

SJEDINJENE DRŽAVE i Hrvatska dogovorile su da formuliraju međusobnu znanstvenu i tehnološku suradnju kakvu SAD već ima s drugim europskim zemljama i namjeravaju je proširiti i ojačati, rekla je u utorak u Washingtonu pomoćnica hrvatskog ministra znanosti i tehnologije.

Na sastanku Hrvatsko-američkog odbora za znanost i tehnologiju održanom u utorak u State Departmentu "dogovoreno je da se formulira drugi tip sporazuma o bilateralnoj znanstvenoj i tehnološkoj suradnji između SAD-a i Hrvatske, kakve SAD ima s drugim europskim zemljama", rekla je za Hinu pomoćnica hrvatskog ministra znanosti i tehnologije Nada Švob-Đokić koja je sudjelovala na sastanku.

Prema novom sporazumu, čiji će prvi nacrt američka strana predložiti za 2-3 mjeseca, Hrvatska bi svake ili svake druge godine predlagala svoje projekte za suradnju sa SAD-om kako to rade i druge europske zemlje.

"Ulazimo u drugi način bilateralne suradnje sa SAD-om, ne kao mogući primatelji pomoći nego kao ravnopravni natjecatelji za sredstva kojima raspolažu različite američke agencije", rekla je Švob-Đokić.

Do 1998. su se hrvatsko-američki projekti financirali iz tzv. Zajedničkog fonda u koji su sredstva davali američki State Department i hrvatsko Ministarstvo znanosti i tehnologije. State Department je iz političkih razloga bio kanal za znanstvenu i tehnološku suradnju kako bi se postigla suradnja zemalja bivše Jugoslavije i SAD-a. State Department je 1999. ocijenio da više za to nema političkih razloga i od tada se hrvatsko-američki projekti s američke strane financiraju iz proračuna različitih ministarstava i agencija.

Švob-Đokić je rekla kako sada valja razmotriti način na koji decentralizirati suradnju na američke agencije i što u tom pogledu može napraviti Hrvatska jer je sada jedini partner s hrvatske strane Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Švob-Đokić i prof. Mirko Orlić sa Zagrebačkog sveučilišta sudjelovali su kao hrvatski članovi u radu Hrvatsko-američkog odbora za zanost.

Hrvatsko-američka znanstvena i tehnološka suradnja je za Hrvatsku najvažnija bilateralna suradnja prema veličini uloženih sredstava i značaju projekata. SAD i Hrvatska za projekte izdvajaju preko 400.000 dolara godišnje, a za programe akademske razmjene preko 550.000 dolara godišnje.

Švob-Đokić je kazala kako ubuduće očekuje još raznolikiju znastvenu i tehnološku suradnju sa SAD-om. "Postoje ozbiljne namjere da se program suradnje Hrvatske i SAD-a još proširi i ojača", rekla je ona.

Švob-Đokić i Orlić su u ponedjeljak posjetili Nacionalnu znanstvenu fundaciju (NSF), najveću američku paradržavnu agenciju za financiranje domaćih projekata i onih iz okvira međunarodne suradnje. NSF je glavni partner hrvatskog Ministarstva znanosti i tehnologije.

U NSF-u su razgovarali o najvažnijim područjima suradnje između dvije zemlje: bioraznolikost i zaštita okoliša, humana i društena dinamika, matematika i fizika, praćenje klimatskih promjena te obrazovanje i usavršavanje kadrova.

Hrvatsko izaslanstvo će u srijedu posjetiti američki Office of Naval Research (Ured za pomorska istraživanja) koji sufinancira najveći hrvatsko-američki projekt: Istočno-jadranski ekperiment mjerenja karakteristika istočne, hrvatske obale Jadranskoga mora. Riječ je o jednome o od projekata Programa Jadran, kojim se istražuju prirodni, društveni i ekonomski aspekti Jadranskog mora, a Švob-Đokić i Orlić kane ispitati izglede za pokretanje novih projekata u okviru programa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara