Hrvatska i Slovačka najavile moguću suradnju u mirovnim misijama

HRVATSKA i Slovačka imaju slične probleme i slične interese te su upućene na međusobnu suradnju, ocijenili su u utorak u Zagrebu hrvatska ministrica obrane Željka Antunović i njezin slovački kolega Ivan Šimko, najavivši pritom mogućnost zajedničkog sudjelovanja u međunarodnim mirovnim misijama na Cipru i Istočnom Timoru..

"Postoji velika podudarnost između Slovačke i Hrvatske koja nas upućuje na suradnju. Naše zemlje su slične po veličini i broju stanovnika, broju oružanih snaga, pa i problemima i interesima", rekla je Antunović novinarima nakon razgovora sa Šimkom.

"Mogu potvrditi visoku razinu razumijevanja i spremnosti na suradnju između dvije zemlje. Razgovarali smo i o konkretnim oblicima suradnje Hrvatske i Slovačke u međunarodnim mirovnim misijama", rekla je Antunović, dodajući da se "konkretni dogovori trebaju postići na stručnim razinama".

"Postoje želje i interesi za zajedničkim sudjelovanjem hrvatskih i slovačkih vojnika u misijama na Cipru i Istočnom Timoru", rekla je hrvatska ministrica obrane.

Šimko je kazao da će Bratislava pružiti potporu Zagrebu na putu prema euroatlantskim integracijama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želio bih da zajedno budemo članice NATO-a i Europske unije kako bismo se mogli međusobno podupirati. Na razgovorima sam iznio stav slovačke vlade prema kojem se Hrvatska uvijek može pouzdati u potporu Slovačke", rekao je Šimko.

On je također naglasio da pridaje veliku važnost ovom posjetu Hrvatskoj jer dvije zemlje "imaju zajedničku povijest, ali i zajedničke interese u ovom današnjem svijetu koji se mijenja".

Antunović i Šimko također su razgovarali o sigurnosnim pitanjima i stvaranju nove europske sigurnosne arhitekture, te su razmijenili iskustva o procesu reforme oružanih snaga koji je u tijeku u obje zemlje.

Slovačka bi trebala postati punopravnom članicom Europske unije u svibnju 2004. godine, a na summitu NATO-a u Pragu u studenome prošle godine pozvana je u članstvo te organizacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara