Hrvatska ima potporu Europskog parlamenta

HRVATSKA ima punu potporu Europskog parlamenta za pristup Europskoj uniji ako ispuni tražene kriterije, izjavio je u utorak u Strasbourgu hrvatski premijer Ivo Sanader nakon susreta s predsjednikom Parlamenta Patom Coxom.

"Naše ambicije imaju punu potporu u Europskom parlamentu ukoliko Hrvatska ispuni sve kriterije koje se postavljaju pred nju", rekao je Sanader ponovivši da su planovi nove vlade vrlo ambiciozni - dobiti avis Europske komisije za dva do tri mjeseca, u lipnju dobiti status kandidata i nakon toga datum početka pregovora o članstvu.

"To je vrlo ambiciozan plan, ali u Hrvatskoj postoji široki konsenzus da se to ostvari", rekao je premijer Sanader.

Predsjednik Europskog parlamenta je istaknuo da je sa svojim sugovornikom razgovarao o "nezaobilaznim temama" kao što su kriteriji za članstvo u EU, reforma pravosuđa, prava manjina, povratak izbjeglica i puna suradnja s Haškim sudom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Premijer me je uvjerio da je njegova administracija odlučna odgovoriti konkretnim potezima na svaki od tih izazova", rekao je Cox.

Cox je potvrdio da je uputio poziv hrvatskom predsjedniku Stipi Mesiću da se skoro obrati zastupnicima Europskog parlamenta te da je predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks pozvan na sastanak u Budimpešti sljedeći mjesec na kojem će se okupiti predsjednici parlamenata 10 zemalja koje na proljeće ulaze u EU.

Premijer Sanader drugog dana svoje europske turneje sastao se u utorak prije podne u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATO-a Jaapom de Hoopom Schefferom, a zatim je u Strasbourgu razgovarao s glavnim tajnikom Vijeća Europe Walterom Schwimmerom. Još ga očekuju susreti s povjerenicima Europske komisije za vanjske poslove i proširenje Chrisom Pattenom i Guenterom Verheugenom te s nekoliko zastupnika Europskog parlamenta.

(Hina) sv br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara