Hrvatska inflacija oborila rekord s 8,4 posto

Hrvatska inflacija oborila rekord s 8,4 posto

INFLACIJA u Hrvatskoj dosegla je svoj maksimum u srpnju ove godine od velikih 8,4 posto, stoji u podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Od početka primjenjivanja indeksa potrošačkih cijena za praćenje inflacije ovo je do sada najviša godišnja stopa. Kratak scenarij inflacije izgleda otprilike ovako: travanj - 5,7 posto, svibanj - 6,4 posto, lipanj - 7,6 posto i konačno srpanj kada je inflacija dosegla 8,4 posto.

Iz godine u godinu sve je teže

Potrošačke su cijene u razdoblju od kolovoza prošle do srpnja ove godine u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije, porasle za više od 5,6 posto. Najveći utjecaj na rast potrošačkih cijena imale su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, zatim cijena prometa, rekreacije, kulture i ugostiteljskih usluga.

Uspoređujući srpanj s lipnjem ove godine, cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva porasle su za 4,1 posto, a rast cijene električne energije statistički je bio 16,1 posto veći nego u lipnju.  Ugostiteljske usluge tako su bile skuplje u srpnju u odnosu na lipanj za 2,7 posto, cijena rekreacije i kulture veća je za 1,6 posto, a promet je skuplji 1 posto.

Spasila nas sezonska sniženja "krpica"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobra točka u moru poskupljenja odnosi se na cijene obuće i odjeće koje su zbog sezonskih sniženja bile niže za 7,4 posto u odnosu na lipanj. Voće je pojeftinilo, prema statistici, za 10,2 posto, a povrće za 6,7 posto što je glavni adut za niže cijene prehrane koje su u srpnju pale za 0,8 posto. Uspoređujući s prethodnom godinom, cijene prehrane ipak su porasle za velikih 14,7 posto što je vrlo utjecajan postotak zbog toga što prehrana ima najveći udio (30 posto).

Danas je naskuplje jesti, ali idemo dalje

U prehrani najviše su porasle cijene masti i ulja (33,2 posto), voća (21,6 posto), kruha i žitarica (19,8 posto) te mlijeka, sira i jaja (17,3 posto). Na godišnjoj razini gledano, cijene prometa veće su u srpnju ove godine za 10,7 posto dok su cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva u jednog godini porasle za 22,5 posto.

Nadalje, u odnosu na prethodnu godinu, porasle su cijene ugostiteljskih usluga (7 posto), pokućstva i opreme za kuću (5,8 posto), zdravstva (5,6 posto), alkoholnih pića i duhana (4,2 posto), obrazovanja za dva posto. No pad cijene u razdoblju od jedne godine ipak se dogodio, i tu u komunikacijama koje su ovogodišnjeg srpnja jeftinije za 1,4 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara