Hrvatska inflacija spala na 6,4 posto

Hrvatska inflacija spala na 6,4 posto

RUJANSKA inflacija u Hrvatskoj pala je na 6,4 posto što je za jedan postotni bod manje od kolovoza i 2 boda manje nego što je bila u srpnju.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle 0,2 posto dok su u odnosu na rujan prethodne godine povećane 6,4 posto.

Najveći porast pogodio je cijene odjeće i obuće (6,8 posto), cijene obrazovanja porasle su 1,1 posto dok je zdravstvo (lijekovi) skuplje 0,9 posto. U rujnu su u odnosu na kolovoz cijene u prosjeku bile više za 0,6 posto. Smanjen indeks potrošačkih cijena zabilježen je u ugostiteljstvu (3,1 posto), rekreaciji i kulturi (2 posto) te prometu (0,6 posto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, smanjene su cijene u prometu posebice zbog smanjene kupnje automobila i jeftinijeg goriva (za 0,6 posto). Uspoređujući ovogodišnji rujan s prošlogodišnjim, najveći porast cijena zabilježen je u prehrani (9,9 posto) od čega je najveće poskupljenje zahvatilo ulja i masti (28,7 posto), sir i jaja (15,3 posto), kruh i žitarice (14,2 posto) te voće koje je poskupjelo u godinu dana za 10,5 posto.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara