Hrvatska ipak nije sigurna od terorizma?

UČESTALI teroristički napadi diljem svijeta uvelike će utjecati i na turističku industriju. Pitanje sigurnosti postaje prvi uvjet prilikom izbora mjesta ljetovanja. No, opasno je i pogrešno tvrditi za bilo koju zemlju da je posve sigurna od terorista.

S tim se slaže i analitičar ugledne geopolitičke organizacije "Janes Defence", Zoran Kusovac. On je oštro reagirao na tvrdnje koje iznose mediji, a tiču se naše zemlje.

Naime, ističe se kako Hrvatskoj na Mediteranu najmanje prijeti opasnost od terorističkih napada. Iako saznanja o opasnosti po našu zemlju ne postoje, teroristima treba spektakularnost i pozornost javnosti, koju kod nas tijekom ljeta zasigurno mogu i dobiti.

"Hrvatska je postala destinacija za vrlo poznate strance. A upravo to treba teroristima. Naše tajne službe profesionalizirale su se tijekom rata, te su u stanju u velikoj mjeri pokriti sve potencijalne prijetnje. Temeljna policija ne rješava problem terorizma, već se to radi obavještajnim radom." -pojasnio je Kusovac novinaru Novog lista.

Otkazivanje turističkih aranžmana, ponajprije prema Egiptu, postalo je pravilo. No, ne može se znati koliko su Grčka i Hrvatska zaista sigurne od terorističkih napada, kao što to tvrde mnogi strani mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zadnje vrijeme napadi ukazuju kako je terorizam povezan s angažmanom u Iraku. Prema tome bi Hrvatska, koja nema svoje postrojbe u toj zemlji, trebala biti pošteđena terorističkih udara.

No, podsjetimo se, prijetnje terorističkim napadima dobila je i Francuska, koja je veliki protivnik američke invazije na Irak.

Iz Generalturista, pak, javljaju kako putovanja u Egipat trenutno otkazuje oko 80 posto Talijana, od kojih će čak 40 posto kao zamjensku destinaciju izabrati Hrvatsku.

Jedan od vodećih Generalturistovih talijanskih partnera, kao i ostali turoperatori s kojima surađuje, susreli su se s istim problemom, pa Generalturist pronalazi zamjenski smještaj za turiste po cijeloj srednjoj Dalmaciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara