Hrvatska još potražuje umjetnine iz SCG

HRVATSKA ima poduži popis umjetnina koje potražuje od Srbije i Crne Gore (SCG) i zato će predstavnici dviju država intenzivirati pregovore o njima, kao i o dinamici njihova vraćanja, izjavila je za novosadski "Dnevnik" pomoćnica ministra kulture Republike Hrvatske Branka Šulc.

Ona je navela da Likovna kolonija Ernestinovo, kojoj je nedavno vraćeno 38 skulptura i reljefa, potražuje još oko 300 slika i skulptura koji su bili dio fundusa Kolonije od 600 umjetnina.

"Time se upravo bavi Interpol, jer nema traga o tome da su oni u SCG", izjavila je za "Dnevnik" pomoćnica ministra, i dodala da su vraćene skulpture u "dobrom stanju, osim manjih oštećenja zbog vlage".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim ikona iz parohijske crkve u Boboti, koje su također vraćene, Branka Šulc je najavila da će početkom godine biti vraćene još tri ikone.

Pomoćnica ministra kulture još je istaknula da se dio hrvatskog kulturnog blaga nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu i Muzeju Srpske pravoslavne crkve, kao i u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Novom Sadu, te u Patrijaršijskom dvoru u Srijemskim Karlovcima.

Sljedeći sastanak predstavnika Hrvatske i SCG o nastavku provođenja sporazuma o restituciji zakazan je za veljaču sljedeće godine.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara