Hrvatska kandidat za EU, pregovori početkom 2005.

HRVATSKA će sljedeći tjedan na summitu EU-a u Bruxellesu dobiti kandidatski status, a pregovori o punopravnom članstvu trebaju započeti početkom sljedeće godine, kaže se u nacrtu zaključaka, usuglašenih u četvrtak.

"Europskoj vijeće je razmotrilo aplikaciju na temelju avisa i odlučilo da je Hrvatska zemlja kandidat za članstvo te da se pregovori o članstvu trebaju započeti", kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, usuglašenih u četvrtak na razini Odbora stalnih predstavnika zemalja članica pri EU (COREPER).

"Europskoj vijeće je odlučilo sazvati bilateralnu međuvladinu konferenciju s Hrvatskom početkom 2005. godine radi otpočinjanja pregovora. Prije pregovora, Vijeće će donijeti opći pregovarački okvir, uzimajući u obzir iskustvo iz petog proširenja. Europsko vijeće traži od Komisije da prije kraja svoga mandata prezentira procjenu u tom smislu. (Vijeće) potvrđuje da će pregovori biti temeljeni na hrvatskim zaslugama i da će brzina ovisiti isključivo o hrvatskom napretku u ispunjavanju kriterija za članstvo. Kako bi se pripremili pregovori, posao bi trebao započeti dubinskim analitičkim pregledom acquisa (zajednička pravna stečevina), što se najbolje može provesti u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Hrvatskom", kaže se u nacrtu dokumenta.

Vijeće će također, prema dokumentu, zatražiti od Komisije da pripremi predpristupnu strategiju za Hrvatsku, uključujući potrebne financijske instrumente.

O nacrtu zaključaka raspravljat će u ponedjeljak ministri vanjskih poslova EU-a na svom sastanku u Luxembourgu, a konačni oblik dokumenta trebao bi biti potvrđen na sastanku Europskog vijeća (summit EU-a), u sljedeći četvrtak i petak u Bruxellesu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija, čiji mandat traje do kraja listopada, trebala bi dakle zajedno s Hrvatskom vrlo brzo započeti s tzv. "screeningom", detaljnom analizom usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim, a Hrvatska bi pregovore vodila s novom Europskom komisijom, koja će biti formirana u studenom.

Iz diplomatskih izvora se doznaje da je na zahtjev Slovenije u nacrt zaključaka ubačeno i stajalište dogovoreno na sastanku državnih tajnika Hrvatske, Slovenije i Italije, koji je prošli tjedan održan u Bruxellesu, nakon što je Hrvatski sabor donio odluku o odgodi primjene Zaštićenog ekološko-ribolovno pojasa (ZERP) u Jadranu za zemlje Europske unije.

Na tom sastanku državni tajnici Slovenije i Italije pozdravili su, prema pisanoj izjavi usuglašenoj na sastanku, "odgodu svih aspekata ZERP-a za zemlje članice EU te izrazili stajalište da bi se to trebalo primjenjivati dok se ne postigne zajednički sporazum u duhu EU-a, koji će uzimati u obzir interese susjednih zemalja iz EU-a". U izjavi se također navodi da je "Hrvatska potvrdila da tijekom toga razdoblja neće biti promjena sadašnjeg režima za zemlje članice EU-a u području Jadranskog mora".

U nacrtu zaključaka stoji da bi hrvatsko stjecanje kandidatskog statusa trebalo "biti ohrabrenje za ostale zemlje zapadnog Balkana", čija je budućnost u Europskoj uniji. "Napredak pojedinih zemalja regije prema europskim integracijama teći će paralelno s regionalnim pristupom, koji ostaje bitni element politike EU-a", stoji u prijedlogu zaključaka. Prema pripremljenom prijedlogu od Hrvatske će se tražiti da "nastavi davati snažni doprinos razvoju tješnje regionalne suradnje na zapadnom Balkanu".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara