Hrvatska Kostajnica: Najavljen prosvjed zbog moguće gradnje odlagališta nuklearnog otpada

U POVODU najava u medijima o mogućnosti gradnje odlagališta za niskoradioaktivni i srednjoradioaktivni otpad na Trgovskoj gori kod Dvora Kostajnička alternativna scena (KAOS) organzirat će u Majdanu na Trgovskoj gori u subotu, 15. ožujka, u 12 sati prosvjedni skup, priopćio je predsjednik KAOS-a Daniel Pavlić.

Osim aktivista KAOS-a, nevladine ekološke udruge u Hrvatskoj Kostajnici koja okuplja mlade i ekološki svjesne građane hrvatskoga Pounja, prosvjednom skupu će biti nazočni mještani Majdana, na području kojeg bi se trebalo graditi odlagalište, te stanovnici okolnih naselja, Gvozdanskog i Rujevca.

Aktivisti KAOS-a jučer su posjetili Majdan u blizini rudarskog okna bivšeg rudnika željezne rude, zatvorena pedesetih godina, te razgovarali s mještanima, srpskim povratnicima koji su se vratili u taj pogranični kraj s Bosnom i Hercegovinom. Tamošnji ljudi žive od šume, plodova prirode i divljači kojom je taj kraj bogat, i protive se gradnji odlagališta, izjavio je Pavlić.

Gradnja odlagališta na Trgovskoj gori nije lokalno, nego državno pitanje, iznio je Pavlić. Naveo je da je KAOS dobio anonimnu pošiljku s dokumentima koji sadrže nove argumente protiv gradnje odlagališta na Trgovskoj gori. "Spremni smo svojim tijelima braniti Trgovsku goru", izjavio je Pavlić. Dodao je da je Trgovska gora trusno područje, da je veliko izvorište pitke vode, da je u blizini granična rijeka Una i da bi odlagalište zasigurno štetilo Lječilištu u Topuskom i Tvornici dječje hrane Hippa u Glini.

Podsjetio je da se mjesto mogućeg odlagališta nalazi nekoliko kilometara od državne granice s BiH te da se ekološke udruge u BiH i lokalne vlasti pograničnih općina u BiH protive gradnji odglagališta, a ono se ne može graditi bez njihova pristanka i bez pristanka lokalnog stanovništva.

Skupština Sisačko-moslavačke županije u dva je navrata prošle godine odbila područje Trgovske gore kao moguću lokaciju odlagališta, a isto su učinile i lokane vlasti u Dvoru i Hrvatskoj Kostajnici.

(Hina) malj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara