Hrvatska na 83. mjestu po ekonomskoj slobodi

HRVATSKA se po ekonomskoj slobodi nalazi na 83 mjestu među 123 zemlje svijeta, pokazalo je u petak istraživanje instituta Cato iz Washingtona.

Hrvatska je na 83. mjestu zajedno s Bangladešom i Marokom dobivši na skali od 0 do 10 za ekonomsku slobodu ukupnu ocjenu od 5,9 u Catovom istraživanju "Ekonomska sloboda u svijetu: 2004. godišnje izvješće".

Osmo izdanje Ekonomske slobode u svijetu mjeri i rangira 123 zemlje za 2002., posljednju godinu za koju postoje raspoloživi podaci.

Hrvatska je u istraživanju za 2001. dobila ocjenu od 5,9 i smjestila se na 80 mjesto.

Hrvatski susjed Slovenija je u najnovijem izvješću na 74 mjestu.

Indeks koji su u izvješću dobile pojedine zemlje mjeri stupanj do kojega politika i institucije zemlje podupiru ekonomske slobode uzimajući u obzir miješanje i utjecaj vlade, pravnu strukturu i zaštitu vlasničkih prava, mogućnost da se dođe do financija, međunarodnu razmjenu i zakonsku regulativu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje kaže da su ključni elementi ekonomske slobode osobni izbor, dragovoljna razmjena, slobodna konkurencija i zaštita osoba i vlasništva.

Na prvom mjestu je Hong Kong iza kojega odmah slijedi Singapur, dok Sjedinjene Države, Novi Zeland, Švicarska i Velika Britanija dijele treće mjesto. Na dnu ljestvice su Venezuela, Centralnoafrička Republika, Demokratska Republika Kongo, Zimbabve i Mianmar.

Zemlje koje zauzimaju petinu mjesta na vrhu prema ekonomskoj slobodi imaju prosječni dohodak po glavi stanovnika od 26.100 dolara uspoređeno s 2.800 koje imaju stanovnici petine zemalja na dnu, navodi izvješće.

Novo istraživanje utvrdilo je da ekonomski slobodne zmelje privlače skoro 11.000 dolara investicija po radniku, 12 puta više od 847 dolara investicija po radniku koliko privuku neslobodne ekonomije. Produktivnost investicija je 70 posto veća u zemljama sa slobodnim gospodarstvom nego u ekonomski neslobodnim zemljama.

Istraživanje nije rangiralo sve zemlje u svijetu zbog neraspoloživosti podataka tako da zemlje poput Kube i Sjeverne Koreje nisu obuhvaćene.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara