Hrvatska na europskom kongresu o organiziranom kriminalu

PRVI Europski kongres o suradnji javnog i privatnog sektora u identificiranju, mjerenju i sprečavanju šteta nastalih organiziranim kriminalom, na kojem je sudjelovala i Hrvatska, završen je u petak u irskom Dublinu, doznaje se iz priopćenja Ministarstva pravosuđa.

Na kongresu, koji je, organiziran uz potporu Europske komisije, okupio u četvrtak i petak više od 300 predstavnika javnog i privatnog sektora iz 31 države, usvojena je Dublinska deklaraciju u cilju poduzimanja konkretnih mjera i jačanja suradnje između svih zainteresiranih na području identifikacije, mjerenja i sprečavanja organiziranog kriminala.

Na poziv irskog ministra pravosuđa Michaela Medowella Hrvatsku je u u radu kongresa predstavljao Dubravko Palijaš, pomoćnik ministrice pravosuđa, uprave i lokalne samouprave.

Prilikom susreta s Palijašem, McDowel je izrazio potporu Hrvatskoj za ulazak u Europsku uniju pozdravivši napore RH u usklađivanju hrvatskog kaznenog zakonodavstva sa standardima Acquis Communauitaire-a EU (pravne stečevine).

McDowel je izrazio nadu da će se 2007. godine Hrvatska pridružiti EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj kongresa bio je istražiti načine na koje se potencijalne štete od organiziranog kriminala mogu identificirati, mjeriti i spriječiti, jer, kako se kaže u priopćenju, "organizirani kriminal sve više nanosi ozbiljnu društvenu i gospodarsku štetu vladama, poslovnim subjektima i običnim građanima".

Hrvatska je predložila da se isti ovakav kongres održi u Hrvatskoj za zemlje jugoistočne Europe s obzirom da organizirani kriminal može imati posebno štetne posljedice za razvoj gospodarstva, odnosno slobodnog tržišta u tranzicijskim zemljama.

(Hina) pp/vk vk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara