Hrvatska na Europskom sudu zbog školske segregacije Roma

EUROPSKI centar za prava Roma (ERRC), sa sjedištem u Budimpešti, podnio je Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu najavu tužbe protiv Republike Hrvatske zbog "segregacije romske djece u osnovnim školama u Međimurskoj županiji", objavila je u utorak u Zagrebu direktorica ERRC-a.

"Najava tužbe podnosi se zbog kontinuirane rasne diskriminacije i segregacije romske djece u hrvatskim osnovnim školama u ime 15-oro romske djece koja pohađaju škole u Macincu, Podturenu i Orehovici u Međimurskoj županiji", kazala je direktorica ERRC-a Jean Garland na konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava.
ERRC je međunarodna ustanova za javno pravo koja ima savjetodavni status u Vijeću Europe i ECOSOC-u (UN).

U travnju 2002. ERRC je u ime 57 romskih učenika podnio tužbu na Općinskom sudu u Čakovcu protiv RH/Ministarstva prosvjete, Međimurske županije i četiri osnovne škole, zbog segregacije.

Sud je tužbu odbio a Županijski sud je u studenome 2002. potvrdio prvostupanjsku odluku. Tužitelji su u prosincu 2002. podnijeli tužbu Ustavnom sudu RH tražeći ukidanje presuda i novi postupak.

Ustavni sud još nije donio odluku po toj tužbi, odnosno postupak pred hrvatskim pravosuđem još traje, pa nije ispunjen formalni uvjet za obraćanje Europskom sudu.

"ERRC je podnio najavu tužbe sudu u Strasborgu kako bi zaštitio prava podnositelja da tužbu podesu u roku od šest mjeseci od konačne odluke nacionalnog pravosuđa", kazala je Garland.

Zbog mogućnosti da se Ustavni sud proglasi nenadležnim, konačna presuda bila bi ona Županijskog suda u Čakovcu od 13. studenoga 2002., pa je prošloga petka podnesena najava tužbe kako bi se poštivanjem roka sačuvalo pravo na tužbu, dodala je.

Najava tužbe protiv Hrvatske, koju su podnijeli ERRC i odvjetnica Lovorka Kušan, navodi kratak opis slučaja i prekršene članke Europske konvencije o ljudskim pravima, koju je RH ratificirala.

"Smještaj romske djece u odvojene razrede je ponižavajući postupak i podvrgavanje rasnoj diskriminaciji u uživanju prava na obrazovanje i predstavlja kršenje Konvencije", navodi se u podnesku. Također se ističe uskrata pravičnog suđenja i djelotvornog pravnog lijeka pred domaćim sudovima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Slanjem romske djece u posebne razrede šalje im se poruka da su lošija od bijele djece i to ih prati kroz cijeli život", rekla je Garland.

Općinski sud u Čakovcu je presudio da je "kvaliteta nastave ista u romskim i ostalim razredima a odvajanje opravdano zbog problema romske djece s hrvatskim jezikom".

Smanjenje broja tužitelja s 57 na 15, Garland je objasnila pristiscima lokalnih vlasti na roditelje da povuku tužbe.

Također je istaknula kako "postoje nastojanja hrvatske vlade da se stanje popravi, poput postavljanja romskih pomoćnika u razredima"

Upozorila je na "zabrinjavajući razvoj" u proteklom razdoblju, na primjerima akcije roditelja koji su fizički spriječili ulazak Roma u školu, izjave međimurskog župana Branimira Levačića (HSLS) iz rujna 2002. da on "ni svojoj djeci ne bi dao u školu s Romima" i nedavne peticije mještana Držimurca protiv gradnje škole za Rome.

Garland je izrazila očekivanje da će Ustavni sud RH u "razumnom roku a najdulje kroz godinu dana" odlučiti po tužbi.

"Ako sud odluči vratiti postupak pred prvostupanjski sud to će biti prilika Hrvatskoj da sama riješi slučaj", rekla je Garland dodajući da će u slučaju potvrđivanja odluke nižih sudova ERRC podnijeti tužbu sudu u Strasbourgu.

ERRC je do sada podnio 25 tužbi Europskom sudu za ljudska prava vezanih uz kršenja prava Roma u 12, uglavnom istočnoeuropskih, zemalja, kao što su Bugarska, Rumunjska, Slovačka, Češka, Mađarska, Ukrajina. Većina tužbi vezana je uz policijsko nasilje prema Romima i smrti u policijskom pritvoru. Do sada je ERRC uspio s pet takvih tužbi.

Slučaj koji je donekle sličan hrvatskom je tužba koju je ERRC-a u travnju 2000. podnio protiv Češke "zbog nerazmjernog smještanja romske djece (70 do 75 posto) u škole za djecu sa smetnjama u razvoju", po kojoj postupak još traje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara