Hrvatska nakon izbora protuteža ekstremizmu u regiji

HRVATSKA je nakon izbora s HDZ-om dobila proeuropsku vladu desnoga centra i mogla bi biti protuteža narastajućem srbijanskom revanšizmu i muslimanskom ekstremizmu iz BiH i za Zapad postati Izrael jugoistočne Europe, piše u četvrtak američki list The Washington Times.

U uvodniku posvećenom promjeni vlasti u Hrvatskoj nakon parlamentarnih izbora list kaže kako je HDZ pod vodstvom svojega predsjednika Ive Sanadera vodio kampanju na umjereno konzervativnoj platformi.

List ocjenjuje kako je stabilna i prosperitetna Hrvatska važna za regiju kao i za Sjedinjene Države, te kako su ovi izbori pokazali različite trendove u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

Washington Times piše kako je Hrvatska s HDZ-om dobila proeuropski orijentiranu vladu desnoga centra dok susjedne zemlje polagano klize nazad prema etničkom i religijskom ekstremizmu koji je harao Balkanom tijekom 1990-tih. List kaže kako je radikal Tomislav Nikolić, nacionalist koji ne voli Zapad i čezne za velikom Srbijom, na nedavnim izborima dobio najviše glasova, dok u Bosni i Hercegovini rastu islamski fundamentalizam i aktivnosti al Qaide.

"Zato Zagreb može poslužiti kao protuteža kako srbijanskom revanšizmu tako i bosansko-muslimanskom ekstremizmu", piše list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Hrvatska treba postati Izrael jugoistočne Europe: ključni, mali demokratski saveznik kao predstraža Zapada na tom nemirnom svjetskom području", kaže list.

Posjećajući kako je Sanader bio jedini značajniji hrvatski političar koji je podržao rat u Iraku i kako je dao do znanja da će njegova vlada podržati sporazum o neizručenju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), list piše da bi SAD trebao prihvatiti ove inicijative za poboljšanje odnosa Hrvatske i SAD-a.

"Bushova administracija trebala bi pozdraviti te inicijative HDZ-a kao dobre prve korake u poboljšanju odnosa Washington-Zagreb, kojima je naštetilo protivljenje prethodne ljevičarske vlade ratu u Iraku i stajalištu SAD-a prema ICC-u", piše Washington Times.

List navodi da je Sanader obožavatelj predsjednika Busha i da je na izborima nastupao kao umjereni konzervativac na platformi smanjenja poreza, deregulacije, povećanja javnog trošenja za zdravstvo i mirovinsku reformu te da je njegov cilj uvesti Hrvatsku u Europsku uniju do 2007-2008.

Washington Times smatra da će ključ uspjeha nove HDZ-ove vlade biti postupanje s gospodarstvom, hoće li ispuniti predizborna obećanja da će reformirati gospodarstvo, posebice modernizirati prikupljanje poreza i smanjiti javni sektor, te osigurati gospodarski rast.

Konzervativna politika oživjela je gospodarstvo u Italiji, Češkoj, Čileu, Irskoj, Britaniji i u SAD-u pod Bushom i nema razloga vjerovati da neće uspjeti i u Hrvatskoj, zaključuje Washington Times.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara