Hrvatska ocijenjena dobro u antiterorističkoj suradnji od State Departmenta

Hrvatska ocijenjena dobro u antiterorističkoj suradnji od State Departmenta

HRVATSKE vlasti, odnosno policija i njezine institucije dobile dobro su surađivale s protuterorističkim inicijativama Sjedinjenih Američkih Država, istaknuo je State Department u godišnjem izvješću o terorizmu.

Osim što je u izvješću spomenuto kako je hrvatska Vlada povećala broj vojnika u NATO-voj misiji ISAF-a u Afganistanu za dodatnih 100 vojnika te sad iznosi 300 vojnika, spomenut je i doprinos naših policijskih institucija u Programu antiterorističke pomoći, u U.S. Marshalls programu te u obuci Međunarodne policijske akademije u Budimpešti, prenose mediji.

I BiH dobio dobru ocjenu, ali i kritike

U slučaju susjedne BiH, State Department upozorava kako je potkopavanje državnih institucija od strane srpskih dužnosnika kontraproduktivno u smislu borbe protiv terorizma i njegovog financiranja. Isto tako, istaknuto je kako se pitanje terorizma u BiH previše politizira te kako se neki bivši članovi mudžahedinske brigade, još uvijek bore za vraćanje oduzetog im državljanstva BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, policija i obavještajne službe BiH dobile su dobru ocjenu po pitanju suradnje u antiterorističkim naporima, unatoč navedenom, a spomenut je i uspješan angažman vojnih pirotehničara iz BiH u Iraku, koji je u prosincu prošle godine okončan.

Gledano u svjetskim razmjerima, broj terorističkih napada, kao i njihovih žrtava pokazao je trend opadanja, navodi State Department. Prema njihovim podacima broj ubijenih u tim napadima u prošloj godini iznosio je 15.765 osoba, za razliku od 2007. godine, kad je 22.508 osoba ubijeno u terorističkim napadima. Isto tako, broj samih napada smanjio se sa 14.506 iz pretprošle godine, na 11.700 napada u prošloj godini.

K.S.
Foto: MUP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara