Hrvatska odbila slovenski prijedlog o arbitru za pogranična pitanja

HRVATSKA Vlada na zatvorenom dijelu današnje sjednice, 252. po redu, uputila je odgovor slovenskoj Vladi koja je prošlog mjeseca predložila da se otvorena pitanja morske granice između dviju država riješe pred Sudom za mirenje i arbitražu pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Vlada je pozdravila to što je Slovenija prihvatila ideju rješavanja pograničnih pitanja međunarodnom arbitražom, međutim nije se složila s predloženim tijelom pred kojim bi se arbitraža vodila.

Hrvatska Vlada naime smatra da bi primjerenije bilo da se pitanje morske granice rješava pred Međunarodnim sudom za pravo mora u Hamburgu, a taj stav je usuglašen i s hrvatskim predsjednikom Mesićem, potvrdio je Vladin glasnogovornik Ratko Maček.

Postupak usuglašavanja je u tijeku te budući da se radi o internoj proceduri u ovom se trenutku ne može ulaziti u pojedinosti. Vlada očekuje odgovor slovenske strane nastavno na današnji hrvatski prijedlog, priopćeno je danas iz MVPEI-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska Vlada je prije nepuna dva tjedna posredstvom slovenskog Ministarstva vanjskih poslova Hrvatskoj uputila inicijativu o rješavanju otvorenih pograničnih pitanja, međutim sadržaj inicijative nije objavljen.

Mediji su javljali kako je predloženo da se otvorena pitanja rješavaju pred trećom stranom koju bi predstavljao bivši francuski ministar pravosuđa i ugledni pravnik Robert Banditer. Slovenski premijer Janša u ponedjeljak je kazao kako inicijativa sadrži "cjeloviti prijedlog koji se tiče svih otvorenih pitanja".

Reakcija slovenske strane na današnji odgovor hrvatske Vlade tek se očekuje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara