Hrvatska ostaje bez 20 milijuna dolara jer ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca

Hrvatska ostaje bez 20 milijuna dolara jer ne želi potpisati sporazum o neizručenju Amerikanaca

GEORGE NETHERCUTT, američki republikanski kongresnik predložio je da se svim zemljama koje odbijaju potpisati sporazum o neizručenju američkih vojnika Međunarodnom kaznenom sudu uskrati i civilna i gospodarska pomoć iz fondova State Departmenta i USAID-a. Za Hrvatsku bi to značilo da će ostati bez oko 20 milijuna dolara, ostane li i dalje pri stavu da će izručivati Amerikance ICC-u.

Kako pišu The Guardian i The Washington Post, a prenosi Večernji list, Zastupnički dom i Senat američkog Kongresa trebali bi 8. prosinca glasovati o Nethercuttovu amandmanu kojim bi Hrvatska ostala bez novaca koje je još u ožujku predložio Senatski Odbor za vanjsku politiku, a riječ je o sredstvima koja su predviđena za jačanje demokratskih institucija i vladavinu zakona, suradnju s Haaškim sudom, te različite projekte pomoći lokalnim upravama, političkim strankama, sindikatima, medijima i nevladinim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema reakcijama predsjednika Mesića, Hrvatska će ostati bez tih 20-ak milijuna dolara pomoći. Naime, on je izjavio kako Hrvatska neće potpisati sporazum ni ako bude prihvaćen Nethercuttov amandman, te je dodao kako će ostati pri tom stavu dok god Hrvatska bude morala svoje građane izručivati Haaškom sudu.

Mesić je također dodao, piše Večernji list, da neće proći ni pokušaj da se od izručenja izuzmu američki vojnici na vježbi na našem teritoriju koji su eventualno negdje drugde počinili, kako je kazao, nedopuštene radnje.

"Hrvatska ima svoje principe, iako je mala zemlja." - izjavio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara