Hrvatska ostvarila značajan napredak u razvoju civilnog društva

UZ FINANCIJSKU potporu USAID – a u Hrvatskoj i Academy for Eucational Development (AED), a u organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva  i Europskog centra za neprofitno pravo (ENCL) iz Budimpešte, u subotu i nedjelju 1. i 2. srpnja  2006. godine u Opatiji se održala  konferencija  "Pravni, financijski i institucionalni okvir za razvoj civilnog društva".

Na konferenciji je sudjelovalo više od šezdeset predstavnika nevladinih organizacija i lokalne samouprave. Konferenciju su otvorili predstavnik USAID-a, Tom Rogers i voditelj Misije OESS-a u RH  Jorge Fuentes Monzonis-Vilallonga, koji  su u svojim izlaganjima ukazali na napredak koji je Hrvatska postigla u razvoju civilnog društva  ističući istovremeno nužnost  stvaranja poticajnog pravnog, financijskog i institucionalnog okvira za daljnji razvoj civilnoga društva. 

Zaključci su doneseni nakon rada u tri radne skupine. Kada je riječ o pravnom okviru, sudionici su zaključili da je potrebno donijeti ili izmijeniti zakone kojima se propisuje rad nevladinih organizacija. Ukazali su i na  potrebu stalne edukacije državnih službenika i službenika lokalne  samouprave o provedbi propisa koji se odnose na civilno društvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče financijskog okvira,  sudionici su se složili da je potrebno stvaranje adekvatnog poreznog okruženja koji bi više pogodovao razvoju filantropije. Također smatraju da je  potrebno usavršiti postojeće mehanizme proračunskog financiranja organizacija civilnog društva. 

Što se pak tiče institucionalnog okvira, sudionici su se složili da je potrebno stvaranje mehanizma nadzora kojim bi se pratila primjena strateških dokumenata od značaja za civilno društvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara