Hrvatska otvara posljednja tri poglavlja u pregovorima s Europskom unijom

Tekst: L.J.
Foto: Neja Markićević (Cropix)

MINISTAR vanjskih poslova Gordan Jandroković predvodi hrvatsko izaslanstvo na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju RH Europskoj uniji u Bruxellesu gdje se očekuje da će Hrvatska otvoriti tri preostala poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika. Dva bi poglavlja trebala biti zatvorena - Javne nabave i Porezi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava dogovoreno je nakon posljednjeg izvješća glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza. No, da bi se poglavlje i zatvorilo, treba se ostvariti potpuna suradnja s Haškim sudom za ratne zločine. Ministar pravosuđa Ivan Šimonović je, gostujući sinoć u Dnevniku 3, kazao kako su time ispunjeni svi uvjeti da on napusti trenutačnu funkciju i sredinom srpnja ode u New York na novu dužnost pomoćnika glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona.

Time bi Hrvatska imala otvorena sva 33 poglavlja i 20 privremeno zatvorenih poglavlja. No, o svemu će se više znati nakon zajedničke konferencije za novinare ministra Jandrokovića, ministra vanjskih poslova Španjolske Miguela Angela Moratinosa i povjerenika Europske komisije za proširenje i europsku politiku susjedstva Štefana Fuelea. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara