Hrvatska pljačka stoljeća obavljena pedantno i u samo pola sata

OD 15 milijuna kuna, koliko je 15. ožujka, opljačkano iz glavne poslovnice Hrvatske pošte u Splitu, policija je pronašla milijun i pol kuna i to u donjim etažama KBC Split, javlja Slobodna Dalmacija.

Petnaestina pronađenog iznosa bila je skrivena u kanti jupola, u bolničkoj kotlovnici koja se nalazi  trideset metara ispod zemlje. Navedenu svotu "čuvao" je kotlovničar Emil Cokarić, inače dugogodišnji zaposlenik bolnice, s kojim, kako kaže ravnatelj Dujomir Marasović, nikad nije bilo ama baš nikakvih problema.

Marasović je bio preneražen kad je u subotnje popodne policija u njegov ured "dopratila" Cokarića s lisičinama oko ruku, a zbunjen je ostao sve dok nije vidio zavodljivi snop novčanica. Policijski su djelatnici pred Marasovićem izbrojali milijun kuna. Iako pun nevjerice bolnički je ravnatelj najavio, ukoliko se dokaže krivnja njegova kotlovničara, da će biti prisiljen uručiti izvanredni otkaz.

Osim Cokarića, pred istražnog će se suca sutra pojaviti još petero sudionika ove "financijske" operacije, dok je druga petorka, inače državljanima Srbije, koja je u samoj pljački izravno sudjelovala, hrvatskoj policiji još uvijek nedostupna. Naime, po obavljenom zločinu banda je dala petama vjetra i to preko granice. Pretpostavlja se da se kriju negdje na području Srbije, kazao je Marijan Benko, ravnatelj policije, na izvanrednoj konferenciji za novinare koja se u popodnevnim satima održala u PU Splitsko-dalmatinskoj.

Pretražen 21 stan, 18 privedenih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je objasnio Benko, u ovom je slučaju došlo do umrežavanja kriminalaca iz Hrvatske, Srbije, te BiH. Domaćini sa splitskog područja pružili su logističku potporu svojim "drugovima" iz inozemstva i to tako što su sagledali teren buduće operacije, a za dobro obavljenu zadaću pošteno su i nagrađeni - petnaestinom ubranog iznosa.

Ovakvi policijski uspjesi rezultat su nemalog broja policijskih aktivnosti tijekom jučerašnjeg dana. Na području Splita i okolice pretražen je 21 stan, jedan poslovni prostor, te 21 vozilo, dok su splitski plavci priveli čak 18 osoba, od kojih je četvero sa područja susjedne BiH.

Obiteljski biznis

Podsjećamo, uhićen je i obiteljski trojac Certa, i to Jozo, čelnik kaštelanske HVIDR-a, predsjednik županijske Udruge nogometnih sudaca i direktor NK Vala, njegov 18-godišnji sin te njegov brat Ivan. Osim njih, priveden je i njihov prijatelj Ivica Sunara, vlasnik automat kluba u Kaštelima, te Leo Paurević, poznati splitski redar i bivši policajac.

Kako piše Večernji list, odmah po pokretanju istrage sumnjalo se da su u najveću hrvatsku pljačku bili uključeni policajci i poštanski službenici. Na to je upućivao pedantno obavljen posao i to u nepunih pola sata. S tlocrtom poštanske zgrade, mjestima na kojima bdiju zaštitari, kao i vrijeme kada se otvara sef radi brojenja novca pljačkaši su, zaključuje se, bili vrlo upoznati.

Ig.M. 
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara