Hrvatska podržala napad na Irak

DESET zemalja Vilniuske skupine, među kojima i Hrvatska, u svojoj su izjavi podržale američku politiku prema Iraku, te su potvrdile da je SAD Vijeću sigurnosti iznio uvjerljive dokaze o iračkom nepoštivanju obaveza o razoružanju.

Nakon što je američka administracija pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda predočila u srijedu dodatni dokaz o iračkom posjedovanju oružja za masovno uništenje Republika Hrvatska priklanja se naporima međunarodne zajednice za razoružanje Iraka, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Tom prezentacijom, koju je pred VS obavio američki državni tajnik Colin Powell, dodatno se podupire izvješće što su ga inspektori UN-a podnijeli o svome radu na terenu, piše MVP i posjeća na raspravu vođenu pred Vijećem sigurnosti UN-a te zajedničku izjavu Vijeća ministara Europske unije od 27. siječnja.

´U sklopu svojih međunarodnih aktivnosti, a temeljem partnerstva i solidarnosti Vilniuske skupine, Republika Hrvatska je podržala Zajedničku izjavu Vilniuske skupine deset zemalja od srijede".

Vilniuska skupina okuplja sedam novih članica NATO-a: Bugarsku, Estoniju, Latviju, Litvu, Rumunjsku, Slovačku i Sloveniju te tri zemlje koje teže skorom učlanjenju: Albaniju, Hrvatsku i Makedoniju.

Izjavom Vilniuske skupine podupiru se napori Sjedinjenih Država i međunarodne zajednice za razoružanje Iraka te bezuvjetno poštivanje Rezolucije 1441 UN-a, što podrazumijeva potpunu suradnju s inspektorima UN na terenu, piše MVP.

Istodobno, Hrvatska izražava jaku zabrinutost svakom mogućom proliferacijom oružja za masovno uništenje, koje predstavlja najobziljniju prijetnju međunarodnoj sigurnosti, zaključuje MVP.

Hrvatska se priklanja pridruženim i pristupajućim članicama Europske unije u podršci demarša Predsjedništva Europske unije o Iraku od 4. veljače, stoji u priopćenju MVP-a.

Nakon razgovora hrvatskog ministra vanjskih poslova Tonina Picule i grčkog ministra Georgiosa Papandreoua, čija zemlja predsjedava EU, a u kojem je hrvatski ministar izviješćen o demaršu, MVP izražava potpunu suglasnost sa zahtjevom Predsjedništva EU upućenom Iraku. Hrvatska dijeli zabrinutost međunarodne zajednice glede iračke krize iako u ovome trenutku svojim statusom nije mogla izravno sudjelovati u donošenju predmetnog demarša, piše u priopćenju MVP.

U demaršu što ga je Predsjedništvo EU uputilo iračkoj misiji u Ateni, Bruxellesu i New Yorku ističe se da je isteklo vrijeme koje je međunarodna zajednica dala Iraku svojom rezolucijom 1441, te da Irak mora odmah i bezuvjetno prihvatiti postavljene mu zahtjeve.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara