Hrvatska podupire svoju manjinu u Austriji

Hrvatska se brine o svojim nacionalnim manjinama i iseljeništvu i nastavit će podupirati njihove aktivnosti na očuvanju svoje kulturne posebnosti, rekao je u Beču pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za hrvatske manjine, iseljeništvo i useljeništvo Slavko Leban na sastanku L

hrvatskih zajednica u Austriji i udruga gradišćanskih Hrvata u Beču.

Hrvatska podupire aktivnosti i rad udruga Hrvata izvan domovine, posebno konkretne projekte, poput učenja materinskog jezika, rekao je Leban.

Naglasio je da gradišćanski Hrvati mogu biti uzor u očuvanju kulturne posebnosti i običaja što ih njeguju skoro 500 godina na tlu Austrije.

Veleposlanik RH u Austriji Zoran Jašić naglasio je da je svrha sastanka bio dogovor oko unaprjeđenja povezanosti između gradišćanskih Hrvata i hrvatskih građana koji žive i rade u Austriji, što će, prema njegovim riječima, "doprinijeti novoj kvaliteti suradnje u budućnosti" i boljoj koordinaciji različitih priredbi i aktivnosti hrvatskih udruga u Austriji.

Na sastanku u Hrvatskom veleposlanstvu u Beču sudjelovalo je 30-ak čelnika zajednica i klubova Hrvata iz cijele Austrije te udruga gradišćanskih Hrvata iz Beča i Gradišća.

U organizaciji Austrijsko-hrvatske zajednice za kulturu i šport u Beču, koja koordinira rad 20-ak klubova, održat će se večeras u Beču 15. tradicionalni "Hrvatski bal", jedna od najznačajnijih manifestacija te zajednice u austrijskom glavnom gradu.

(Hina) xsp ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara