Hrvatska policija u borbi protiv kriminala: Po planini hvatali pastira bez radne dozvole

Hrvatska policija u borbi protiv kriminala: Po planini hvatali pastira bez radne dozvole

Tekst: I.M.
Foto: Ilustracija

JOŠ JEDNA velika policijska akcija odvijala se ovih dana. Nakon podnošenja prijave protiv bakice koja je "prevelikom brzinom" biciklom sletjela u kanal, plavci su se odlučili pozabaviti slučajem ilegalca iz BiH koji je u Hrvatsku stigao kako bi radio kao pastir na planini.

Uhvatili su ga "na djelu" - dok je u selu Žitnić nedaleko od Drniša, na obroncima planine Moseć, čuvao stado krava u vlasništvu obitelji 73-godišnje invalidne i teško bolesne starice Ane Mujan iz Žitnića. Zbog rada na crno, 18-godišnji pastir Ramiz Karajko iz mjesta Goleš pokraj Travnika je protjeran iz Hrvatske i dobio je godinu dana zabrane ulaska u našu zemlju.

Obitelj kod koje je radio, ispratila ga u suzama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obitelj Mujan i većina mještana Žitnića ogorčeni su Ramizovim uhićenjem i protjerivanjem iz Hrvatske. No, otkucao ga je navodno upravo netko od zlobnih mještana. Nakon što je uhićen, obitelj Mujan je spremno ponudila plaćanje svih kazni, ali je Ramiz to odbio.

"Došao je nedavno u Drniš i raspitivao se o radu na bilo kakvim poslovima. Moj ga je sin Branko doveo u našu kuću. Preuzeo je na sebe pastirske poslove i onako pošten, postao je član naše obitelji. Smješten je u sobu koju je uredio po svojem ukusu. Živio je zajedno s nama i od naknade je čak platio vozački ispit koji je uspješno položio u Zenici, gdje ima majku, četvero braće i sestru. Redovito im je slao novčanu pomoć, dok je od posljednje nadnice otišao privatnom zubaru u Drniš te je uzeo mjeru za umjetno zubalo. Nije mi jasno kome je smetao i zašto je zakon tako neumoljiv baš prema njemu, a ima ih tisuće kao što on i samo ih je nevolja nagnala na takve stvari", rekla je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju starica Ana Mujan.

"Nikad mi nije bilo ljepše u životu. Pošteno su me plaćali, čak i previše. Vodili su me da prvi put u životu vidim more i čak su me učili plivati", rekao je Ramiz prije svog odlaska iz Hrvatske. Obitelj Mujan ga je ispratila u suzama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara