Hrvatska ponosna na pobjedu u Libiji: Nadamo se da je završeno bratoubilačko krvoproliće

Hrvatska ponosna na pobjedu u Libiji: Nadamo se da je završeno bratoubilačko krvoproliće

Foto: AFP

HRVATSKO Ministarstvo vanjskih poslova se nada kako je jučerašnjim ubojstvom bivšeg libijskog diktatora Moamera Gadafija završilo "bratoubilačko krvoproliće" u toj državi.

"Republika Hrvatska izražava nadu da kraj Gadafijevog režima označava kraj bratoubilačkoga krvoprolića u Libiji te pobjedu demokratski orijentiranih snaga predvođenih Nacionalnim prijelaznim vijećem. Završetkom Gadafijeve vladavine otvorena su vrata započinjanju sveobuhvatnog procesa tranzicije temeljenog na istinskom i otvorenom dijalogu te jačanju demokratskih standarda, vladavini prava i poštivanju ljudskih prava za sve građane, kao i što skorijem obnavljanju gospodarskih aktivnosti uz poštivanje međunarodnih ugovora", piše u priopćenju Ministarstva.

Hrvatska ponosna na svoj udio u pobjedi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čestitali su libijskom narodu na pobjedi nad represijom i despotizmom te su pozvali pobjednike na velikodušnost u pobjedi te obnovu nacionalnog jedinstva. "Pred Libijom i njezinim narodom nalazi se golemi izazov obnove zemlje, uspostave djelotvorne demokratske vladavine, uspostave institucija države te priprema parlamentarnih izbora", pišu iz Ministarstva.

Dodaju kako međunarodna zajednica mora pomoći u procesu tranzicije u Libiji kako bi se spriječila unutarnja nestabilnost države. "Kao članica NATO, Republika Hrvatska ponosi se svojim udjelom u pomoći demokratskim snagama u njihovoj pobjedi. Ujedno izražavamo svoju spremnost da temeljem vlastita povijesnog i političkog iskustva u prevladavanju postkonfliktnih tenzija i uspješne demokratske tranzicije pomognemo u obnovi zemlje i uspostavi demokratskih institucija u službi svim građanima Libije", zaključuje se iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara