Hrvatska potpisala godišnji program aktivnosti CARDS 2004

PREDSTAVNICI Hrvatske i Europske komisije potpisali su u ponedjeljak u Zagrebu sporazum o financiranju programa aktivnosti CARDS 2004 za Hrvatsku.

Taj je sporazum vrijedan 76 milijuna eura u ime hrvatske Vlade potpisala ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović, a u ime Europske komisije to je učinio Jacques Wunenburger, šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.

Program CARDS instrument je tehničko-financijske pomoći Europske unije otvoren državama Procesa stabilizacije i pridruživanja.

Sporazum potpisan u ponedjeljak četvrti je koji Hrvatska potpisuje od 2001., a i posljednji jer je stjecanjem statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji Hrvatska dobila pristup pretpristupnim programima PHARE, ISPA i SAPARD, rekla je ministrica Grabar-Kitarović na svečanosti potpisivanja.

Godišnji program aktivnosti CARDS 2004 za Hrvatsku oslobodit će sredstva za provedbu 29 projekata koje su tijela hrvatske državne uprave i nevladine organizacije predložila za financiranje Europskoj komisiji u pet prioritetnih područja programa CARDS.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za programe demokratske stabilizacije predviđeno je 17 i pol milijuna eura, za gospodarski i društveni razvoj 17,75 milijuna, za pravosuđe i unutarnje poslove 21,85 milijuna, za jačanje upravnih sposobnosti 15,1 milijuna, a za zaštitu okoliša i prirodnih resursa 3,8 milijuna eura.

Prema riječima Jacquesa Wunenburgera, program CARDS odražava i razvoj zemlje.

Od ukupno 60 milijuna eura koliko je program CARDS za Hrvatsku dodijelio 2001. do 76 milijuna ove godine, pomoć je narasla za 27 posto, a nije riječ samo o kvantitativnome već i o kvalitativnome rastu koji pokazuje napredak države, rekao je šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara