HRVATSKA POTPISALA SPORAZUME ZA ZAŠTITU LJUDSKIH PRAVA

Hrvatska je u utorak u Ujedinjenim narodima u New Yorku potpisala Sporazum o povlasticama i imunitetima Međunarodnog kaznenog suda (ICC) i Fakultativni protokol uz Konvenciju protiv mučenja, dva dokumenta koji jačaju zaštitu ljudskih prava.

Sporazume je u stožeru Ujedinjenih naroda potpisao hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji sudjeluje na 58. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Istom prigodom notificirana je i UN-ova Konvencija protiv uzimanja talaca.

"Jačanje međunarodne vladavine prava ispravno je prepoznato kao uporište međunarodnog mira i sigurnosti", rekao je Picula u izjavi povodom potpisivanja dokumenata.

On je napomenuo da je Hrvatska bila prva zemlja u regiji koja je postala strankom ICC-a, za čije je funkcioniranje bitan sporazum o povlasticama i imunitetima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konvencija protiv uzimanja talaca oslovljava "jedan od bitnih aspekata suzbijanja terorizma", kazao je Picula, i već je postala dio hrvatskog pravnog sustava.

Fakultativni protokol uz Konvenciju protiv mučenja nudi dodatna jamstva za potpunu provedbu Konvencije, omogućujući posjete neovisnih međunarodnih i nacionalnih tijela zatvorenim osobama kako bi spriječile mučenje i nehumano postupanje.

Picula je najavio da će Hrvatska uskoro ratificirati još jedan ključni instrument za borbu protiv terorizma, Međunarodnu konvenciju o suzbijanju financiranja terorizma.

(Hina) sl rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara