Hrvatska povukla dio diplomatskog osoblja iz Izraela i Irana

U OČEKIVANJU rata u Iraku, Hrvatska je povukla dio diplomatskog osoblja iz Izraela i Teherana te njihove obitelji, potvrđeno je u ponedjeljak iz Ministarstva vanjskih poslova RH.

U tim je zemljama ostalo samo najnužnije diplomatsko osoblje, kazao je u telefonskom razgovoru za Hinu glasnogovornik MVP-a Žarko Plevnik.

Hrvatsko diplomatsko osoblje u drugim zemljama u blizini Iraka već je povučeno, izuzevši Egipat, dok ga u samom Iraku Hrvatska nije ni imala, kazao je.

Hrvatske interese u zemljama u kojima Hrvatska nema predstavnike zastupaju druga veleposlanstva, objasnio je.

U zemljama susjedima Iraka nalazi se desetak hrvatskih novinara, dok s točnim podacima o broju hrvatskih novinara u Iraku MVP još ne raspolaže budući da im se novinari nisu javili, kazao je Plevnik.

MVP-u je samo HTV potvrdio da se u Iraku od 14. ožujka nalaze njihovi novinari Tihomir Ladišić i Vanja Bašić sa snimateljima, rekao je.

Poznato je da se u Bagdadu nalazi reporter Jutarnjeg lista Robert Valdec, dok se iz Kuvajta javlja Antun Masle.

U Iraku se među UN-ovim inspektorima za naoružanje (UNMOVIC) nalazi i jedan Hrvat, dr. Danko Škara, stručnjak za kemiju s instituta Ruđer Bošković, rekao je Plevnik.

Škara je dio francuskog tima inspektora i njegov povratak očekuje se sa skorim povlačenjem ostalih UN-ovih inspektora iz Iraka, rekao je.

Drugi hrvatski stručnjak u UNMOVIC-u, djelatnik MORH-a, u Hrvatsku se već vratio, dodao je.

U Iraku živi i desetak Hrvata, rekao je Plevnik.

Ministarstvo vanjskih poslova još je sredinom veljače objavilo kako se do daljnjega ne preporučaju putovanja u Irak zbog mogućeg ratnog sukoba, pozvavši sve hrvatske državljane koji eventualno borave u Iraku da ga napuste, podsjetio je Plevnik. Preporuka se odnosi i na Izrael, Saudijsku Arabiju i Kuvajt.

Zemljama umjerenog rizika putovanja proglašeni su Iran, Turska, Jordan, Sirija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar, Bahrein i Oman.

Ministarstvo vanjskih poslova uspostavilo je i stožer za praćenje situacije oko Iraka, podsjetio je Plevnik.

Prema podacima kojima raspolaže MVP, u susjedstvu Iraka živi nešto više od 1000 Hrvata, od čega dio čini dijaspora, a dio poslovni ljudi, uglavnom predstavnici INA-e i stranih kompanija, te sportaši, rekao je Plavnik.

U Izraelu živi desetak hrvatskih sportaša i iseljenika, a na palestinskim područjima njih oko 50, uglavnom dijaspora, rekao je.

U Kuvajtu se nalazi 50-ak Hrvata, sportski treneri i iseljenici, a u Kataru njih oko 40, među kojima su i predstavnici INA-ine sestrinske tvrtke CROSCO te sportaši.

U Jordanu živi oko 300-ak Hrvata, u Siriji također, uključujući predstavnike CROSCO-a i INA-e, te 200-ak u Libanonu.

Dvadesetak Hrvata nalazi se u Saudijskoj Arabiji, 200-ak u Omanu, uključujući predstavnike CROSCO-a, te pet do šest u Bahreinu.

U Egiptu živi 30-ak Hrvata, predstavnici INA-e i Geofizike, a u Sudanu njih stotinjak, uključujući djelatnike Geofizike te predstavnike stranih tvrtki.

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima živi 50-ak Hrvata, što iseljenici, što sportski treneri, predstavnici INA-e i stranih tvrtki.

U Libiji se nalazi 50-ak Hrvata - djelatnici CROSCO-a, INGRA-e, Montmontaže i Lošinjske plovidbe, rekao je Plevnik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara