Hrvatska pred odlukom: Ratoborni SAD ili arogantna Francuska?

S PRIBLIŽAVANJEM mogućeg rata u Iraku, SAD pokušavaju dobiti dozvole za korištenjem zračnog prostora u zemljama diljem Europe.

SAD su zahtjev za dozvolom za korištenje zračnog prostora i baza za punjenje zrakoplova gorivom, uputile i Hrvatskoj - izvijestio je jučer Ivica Račan.

Iako je Hrvatska među nacijama koje su potpisale deklaraciju podrške stavu SAD-a naspram Iraka, nakon packi Europe i antiratnih demonstracija, retorika Hrvatske po tom pitanju u međuvremenu se bitno ublažila, i Hrvatska za sada nije odlučila kako odgovoriti na zahtjev SAD-a.

Države koje su SAD-u odobrile zahtjeve su Albanija, Bugarska, Italija, Latvija, Litva, Nizozemska, Rumunjska i Slovačka. Makedonija je SAD-u ponudila korištenje baza i zračnog prostora bez pitanja.

Među državama koje su ponudile logističku pomoć su Italija, Španjolska, Danska, Portugal i Turska. Sjećamo se da je ponuda logističke pomoći "pobjegla" i Željki Antunović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među državama koje su odbile zahtjev SAD-a su Austrija i Švicarska.

Mađarska i Slovenija, kao i Hrvatska, još nisu poslale odgovor.

Američki zahtjev u svim zemljama Europe izaziva kontroverzu i polarizacije. Hrvatska treba odlučiti hoće li se prikloniti "ratobornom" SAD-u ili arogantnom Chiracu koji od nas očekuje da "koristimo priliku da šutimo".

"Moramo biti svjesni svih posljedica naše odluke. Što god da odlučimo, nešto ćemo dobiti, nešto izgubiti" - rekao je premijer Račan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara