Hrvatska predala izjavu o prihvaćanju europskog Ustava

HRVATSKA je u petak, tijekom svečanosti potpisivanja sporazuma o europskom Ustavu u Rimu, predala dokument s izjavom o namjeri prihvaćanja zajedničkog europskog Ustava.

Prvo su premijeri i ministri vanjskih poslova 25 zemalja Europske unije stavili svoj potpis pod europski Ustav, temeljni zakon sastavljen od 270 stranica i 450 članova, dok su zemlje kandidati za ulazak u EU, koje su prisustvovale konvenciji koja je izradila Ustav, Bugarska, Rumunjska i Turska, potpisale samo završni dio Ustava.

Nakon toga je došao red na Hrvatsku. Premijer Ivo Sanader, u pratnji ministra Miomira Žužula, predao je predsjedavajućem Europske unije, nizozemskom premijeru Janu Peteru Balkenendeu izjavu kojom Hrvatska preuzima namjeru prihvaćanja europskog Ustava. Predaju hrvatskog dokumenta prisutni su pozdravili pljeskom, kao što su pozdravljali i potpise pojedinih izaslanstava.

U izjavi hrvatske Vlade, u kojoj se pozdravlja potpisivanje današnjeg sporazuma, ističe se da Hrvatska "dijeli vrijednosti, ciljeve i načela utkane u Ustavni ugovor, te ga drži vrijednim korakom u neprekidnoj izgradnji zajedničkog europskog života i budućnosti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon svečanosti potpisivanja uslijedilo je obvezno zajedničko obiteljsko fotografiranje šefova država i vlada svih 29 zemalja koje su danas u Rimu udarile temelje novoj Europi.

Izaslanstva su zatim otišla na ručak koji je upriličio predsjednik talijanske republike Carlo Azeglio Ciampi u Quirinaleu, rezidenciji šefa talijanske države.(Hina) xstom ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara