Hrvatska prepuna robe iz Kine

UVOZ iz Kine prošle je godine iznosio 787 milijuna dolara, ove je godine povećan na 1,123 milijarde dolara. Time je Kina postala trgovinski partner s kojim se najviše ostvaruje robna razmjena.

Iako su i hrvatske tvrtke plasirale svoje proizvode na istočno tržište, riječ je o zanemarivim količinama, ako ih uspoređujemo s količinom kineske robe uvezene u Hrvatsku. Vrijednost Hrvatskih proizvoda u Kinu iznosila je 11,7 milijuna dolara.

Rast uvoza, osim Kine, bilježi se s Italijom, koja je glavno hrvatsko uvozno i izvozno tržište i čiji je uvoz premašio 3 milijarde dolara, dok je izvoz lagano zastao i pada. Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju kako je izvoz je rastao stopama od 10,8 ili 19,2 posto, dok je rast uvoza bio 10,1, odnosno 18,4 posto.

Povećanje izvoza hrvatske robe bilježi se u Gibraltar u visini od 90,6 milijuna dolara, dok je lani ta brojka iznosila 385.000 dolara. Dok je uvoz povećan u zemlje kao što su Gibraltar, Maršalovi Otoci, Katar i Singapur osjetno smanjenje izvoza se bilježi u Japan, Liberiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara