´HRVATSKA PRIČA´ U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI

Kulturnoglazbeni projekt ´Hrvatska priča´, koji diljem svijeta predstavlja hrvatsku kulturnu baštinu, izveden je večeras u zagrebačkoj katedrali.

S repertoarom duhovne glazbe nastupili su Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) pod ravnanjem Siniše Leopolda, operni solisti Lidija Horvat Dunjko, Hrid Matić i Miroslav Živković te klape ´Cesarica´, ´Nostalgija´ i ´Grdelin´.

Večerašnji koncert bio je tradicionalni koncert zahvale zaštitniku ´Hrvatske priče´, zagrebačkom nadbiskupu, blaženome Alojziju Stepincu, koji se jednom godišnje održava u zagrebačkoj katedrali.

Koncerti, kojima se predstavljaju tradicionalno hrvatsko glazbalo tamburica i napjevi dalmatinskih klapa, održavaju se od 2001. Dosad je projekt realiziran, među ostalim, u Pečuhu, Beču, Parizu, Sarajevu, Subotici, Mostaru, Južnoj Americi.

Uz kulturnu baštinu Hrvatske, ´Hrvatska priča´ u svijetu promovira hrvatski turizam i gospodarstvo.

Lejdi Oreb, koja je osmislila projekt, najavila je da ´Hrvatska priča´ za uskrsne blagdane gostuje u južnoj Africi, u svibnju projekt putuje u Njemačku, a za Dan grada Zagreba, 31. svibnja, sudionici projekta odlaze u Rim i Vatikan.

Nakon brojnih inozemnih gostovanja projekt je prije godinu dana prvi put bio predstavljen i u Hrvatskoj, u zagrebačkoj katedrali.

Uz večerašnji koncert biskup Josip Mrzljak predvodio je misno slavlje i molitvu za sve sudionike i iseljenu Hrvatsku.

Nositelj projekta je Hrvatska matica iseljenika, u suradnji s HRT-om, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom turističkom zajednicom i Uredom za kulturu Grada Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara