Hrvatska prvi put u izvještaju o globalnoj konkurentnosti

HRVATSKA se na ljestvici globalne konkurentnosti, prema potencijalima rasta, nalazi na 58., dok je prema trenutnoj konkurentnosti na 52. mjestu od 80 zemalja uvrštenih u ovogodišnje Izvješće o globalnoj konkurentnosti 2002./2003., koje su izradili Svjetski ekonomski forum (WEF) i sveučilište Harvard.

Izvješće su danas predstavili članovi hrvatskog Nacionalnog vijeća za konkurentnost (NVK), čiji je predsjednik Željko Čović istaknuo da istraživanje pokazuje kako ni jedan od društvenih sektora - niti poslovna zajednica, niti državna vlast, kao ni obrazovanje i sindikati, nije amnestiran od nužnosti provođenja promjena.

Od zemalja u tranziciji, od Hrvatske, koja je na ovu ljestvicu uvrštena prvi put, lošije su rangirane samo Bugarska i Rumunjska, i to u gotovo svih 12 područja obuhvaćenih ovim Izvješćem.


Rezultati iskazani u ovom Izvješću, najavio je Čović, Nacionalnom će vijeću za konkurentnost biti osnovica za izradu prijedloga za povećanje konkurentnosti u Hrvatskoj, koje bi trebalo biti dovršeno do travnja iduće godine. Smisao Izvješća, naime, nije u zadržavanju zauzete pozicije, već u pronalaženju potencijala za poboljšanje konkurentnosti i ´penjanja´ na ljestvici, rekao je Čović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara