Hrvatska radi na stvaranju uvjeta razvijenih zemalja

HRVATSKA vlada pokrenula je cjelovitu reformu kako bi uklonila prepreke koje onemogućavaju ulaganja i intenzivno radi na stvaranju uvjeta koji vladaju u demokratski razvijenim zemljama, rekao je u ponedjeljak ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić tijekom razgovora s izaslanstvom Zapadnoaustralskohrvatske trgovačke komore i veleposlanicom Australije u Zagrebu Annom Christineom George, priopćeno je iz ministarstva.

U priopćenju se navodi kako se na sastanku razgovaralo o mogućnostima jačanja gospodarske suradnje hrvatskih i australskih gospodarstvenika, o mogućnostima ulaganja u Hrvatsku i zakonskoj regulativi te procesu privatizacije.

Ministar Vukelić brojnoj je delegaciji predstavio djelokrug rada Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te ih upoznao s gospodarskim prioritetima Vlade RH, pri čemu je istaknuo kako su osnovne smjernice gospodarske politike Vlade snažna podrška domaćoj proizvodnji i poticanju izvoza i ulaganja stranih investitora.

"Hrvatska Vlada pokrenula je cjelovitu reformu kako bi uklonila prepreke koje onemogućavaju investiranje. Intenzivno radimo na stvaranju uvjeta koji vladaju u demokratski razvijenim zemljama, prije svega u stvaranju pravne sigurnosti ulagača a uskoro ćemo osnovati i Agenciju za poticanje ulaganja Invest Croatia", citira se u priopćenju ministar Vukelić.

Predsjednik Zapadno-australsko-hrvatske komore Brian Rakich istaknuo je da postoji velik interes australskih poslovnih ljudi za ulaganje u Hrvatsku, osobito hrvatske dijaspore u turizam, te kako već i sama komora poduzima brojne aktivnosti s ciljem promoviranja Hrvatske kao odredišta australskih turista.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Australska veleposlanica Anne Christine George istaknula je da će Hrvatska strane ulagače privući uklanjanjem administrativnih zapreka koje u velike otežavaju strana ulaganja.

Ukupna razmjena između Hrvatske i Australije iznosila je 2003. godine 26 milijuna američkih dolara i bila je veća za 36 posto u odnosu na 2002. godinu. Pri tome je hrvatski uvoz bio veći za 38 posto, dok je izvoz bio veći za 30 posto.

U prvih sedam mjeseci 2004. godine ukupna razmjena između Republike Hrvatske i Australije iznosila je 13,5 milijuna američkih dolara, što je 84 posto robne razmjene dviju zemalja u odnosu na 2003. godinu.

(Hina) xpp/dam ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara