HRVATSKA REDAKCIJA RFE PRESTAJE S RADOM NA KRAJU GODINE

Hrvatska redakcija Radija slobodna Europa (RFE) prestat će s radom 31. prosinca ove godine, nakon što su američki financijeri odlučili preusmjeriti sredstva u druga svjetska područja kojima je takav radijski program potrebniji. L

Osim hrvatskog, istog se datuma ukidaju servisi na trima baltičkim jezicima (litavski, latvijski, estonski) te na rumunjskom, bugarskom i slovačkom.

Navedeni se servisi ukidaju zbog odluke američkog Kogresa da se proračunska sredstva namijenjena za emitiranje preusmjere na trusnija područja Bliskog istoka i srednje Azije. Iz istog su razloga servisi na češkom, mađarskom i poljskom ukinuti još 90-ih godina. Hrvatska se redakcija tako ukida nakon točno deset godina emitiranja (program je počeo s radom 1. siječnja 1994.).

RFE osnovao je početkom Hladnog rata američki Nacionalni odbor za slobodnu Europu uz, kako će se kasnije pokazati, tajno financiranje američke CIA-e. Namjera je bila da radio posluži kao zamjena za ukinute slobodne medije na područjima pod kontrolom ili dominacijom Sovjetskog Saveza.

Do sredine 1950. godine radio je emitirao svoje programe za područje Čehoslovačke, Poljske, Mađarske, Rumunjske i Bugarske. Odašiljači su postavljeni u Zapadnoj Njemačkoj, a centrala je bila smještena u Muenchenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do ožujka 1953. godine program RFE čuo se samo na području komunističkih satelitskih država, a zatim je odlučeno da se otpočne s odašiljanjem signala i unutar samih granica SSSR-a, od Petrograda do Kavkaza, uz stalno sovjetsko ometanje.

S vremenom je američka administracija odlučila javno obznaniti da stoji iza Radija pa je emitiranje umjesto CIA-e počeo financirati Kongres.

Propast komunizma donio je nove izazove i prigode za RFE. Otvoreni su uredi u Budimpešti, Varšavi i Pragu, koji će kasnije postati i sjedište hrvatske redakcije, s namjerom podupiranja razvoja demokracije u tim zemljama. Međutim, jedan od spomenutih izazova svakako je bilo i izvješćivanje s ratova na području nekadašnje SFRJ.

Danas, s otvaranjem ili jačanjem novih kriznih žarišta, poput Bliskog istoka ili srednje Azije (Irak, Iran, Afganistan..), Amerikanci su financiranje programa odlučili usmjeriti prema tim područjima. Drugi razlog je svakako već etablirana demokracija i uspostavljena sloboda medija na bivšim srednjoeuropskim komunističkim područjima.

Što se europskih jezika tiče, RFE će i dalje emitirati na albanskom, bjeloruskom, bošnjačkom, makedonskom, moldavskom, ruskom, srpskom i ukrajinskom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara