Hrvatska s EU potpisala memorandum o socijalnoj uključenosti

Hrvatska s EU potpisala memorandum o socijalnoj uključenosti

REPUBLIKA Hrvatska i EU potpisale su danas u zgradi Vlade Memorandum o socijalnoj uključenosti u kojem se identificiraju glavni izazovi i mjere koje će pomoći Hrvatskoj u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, prenosi Vlada.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Špidla, koji je osim ministra za socijalnu skrb Nevena Ljubičića, potpisao memorandum, ocijenio ga je važnim korakom Hrvatske na putu približavanja EU.

"Ovo je važan korak na putu približavanja RH Europskoj uniji jer je socijalna politika s gledišta EU vrlo važna", rekao je u izjavi za novinare nakon potpisivanja Memoranduma europski povjerenik Špidla.

Podsjetio je kako se ove godine obilježava 50. obljetnica potpisivanja Rimskih ugovora a obilježava se i 50 godina od osnutka Europskog socijalnog fonda što pokazuje da je socijalna politika prisutna u EU od samog početka.

"U zajedničkom Memorandumu o socijalnom uključivanju definiraju se jake i slabe strane u socijalnoj politici te izazovi i prioriteti socijalne politike u budućnosti. No, potpis ovog Memoranduma ne smije biti završetak intenzivne suradnje već bi on trebao biti samo izjava o volji između hrvatske Vlade i EK o tome da će se koraci koje Memorandum predviđa glede provedbe mjera zaista i ostvariti.", kazao je Špidla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor rekla je kako se Memorandumom predviđa povećanje zapošljavanja, poboljšanje zdravstvenog sustava i obrazovanja, snaženje jednakosti spolova te jačanje socijalnog partnerstva.

"Potpisani Memorandum govori o poslu koji je još pred nama, o zadacima koje smo odlučni izvršiti. Najvažnije je to što znamo kako ih obaviti i doći do konačnog cilja, što je sve u službi ulaska Hrvatske u EU.", zaključila je Kosor.

Europski povjerenik za zapošljavanje i socijalnu politiku Vladimir Špidla tijekom posjeta sastat će se s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem, premijerom Ivom Sanaderom te nizom hrvatskih ministara, a poslijepodne će održati konferenciju pod nazivom "Izazovi"  u provedbi zajedničkog Memoranduma o socijalnom uključivanju između RH i EU".

A.B.
Foto:M.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara