Hrvatska seljačka stranka za proglašenje gospodarskog pojasa

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) drži da je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa u Jadranskom moru gospodarski i ekološki interes Republike Hrvatske. +

HSS ocjenjuje da je potrebno povećati aktivnost naše diplomacije kao i aktivnost vladine radne skupine koja se bavi tim pitanjem kako bi se zaštitili nacionalni interesi, ali i poštivali legitimni interesi susjednih država, kaže se u danas objavljenom priopćenju HSS-a, u kojemu se ističe da svakim danom odgađanja proglašenja gospodarskoga pojasa Hrvatska gubi riblji fond, a povećava se ekološka ugroženost Jadrana.

U priopćenju, koje je potpisala glasnogovornica HSS-a Marijana Petir, kaže se da to stajalište proizlazi iz spoznaje o velikoj ugroženosti ribljeg fonda te zbog potrebe ekološke zaštite Jadrana i uspostave kontrole i sigurnosti na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ribarstvo u Europskoj uniji u nadležnosti je Europske komisije, a pitanje proglašenja gospodarskoga pojasa tretira se kao isključivo suvereno pravo svake države, kaže se u priopćenju.

Europska komisija potiče članice u Sredozemlju da proglase gospodarski pojas kako bi se povećao prostor u kojemu će brodovi zemalja Europske unije imati isključivo pravo ribolova uz istodobno isključenje ribara trećih zemalja.

Ministar poljoprivrede i šumarstva Božidar Pankretić razgovarao je prije šest mjeseci s povjerenikom Europske unije za poljoprivredu i ribarstvo F. Fischlerom o reformi ribarske politike kojom se preporučuje proglašenje gospodarskoga pojasa. Ocjena HSS-a je da je diplomatska aktivnost u tom razdoblju trebala biti intenzivnija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara