Hrvatska sutra preuzima umjetnine iz diplomatske imovine bivše SFRJ

SUKLADNO Aneksu B Sporazuma o sukcesiji dipomatskokonzularne imovine bivše SFRJ, Hrvatska će u četvrtak preuzeti 33 umjetnička djela iz zgrada bivše SFRJ, i to Veleposlanstva u Washingtonu, Rezidencije u Parizu, Veleposlanstva u Parizu, i Veleposlanstva u Londonu, priopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova.

Nakon ratifikacije Sporazuma o sukcesiji Republici Hrvatskoj pripast će još osam umjetničkih djela iz zgrade Veleposlanstva u Čileu, koja je dana na čuvanje i u posjedu je Republike Hrvatske, dodaje se u priopćenju.

Odluku o preuzimanju umjetnina donijela je stručna skupina za umjetnička djela hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova na sedmom sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, Aneks B, održanom 26. veljače u Ministarstvu vanjskih poslova RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Umjetnine su podijeljene po nacionalnom ključu autora, a djela nepoznatih i stranih autora ostala su na zatečenim lokacijama.

Primopredaja umjetničkih djela veliki je doprinos kulturnoj baštini Republike Hrvatske, ističe se u priopćenju MVP-a, jer će se značajna imena hrvatskih autora prvi put naći u vlasništvu RH. Neki od autora su Milivoje Uzelac, Stojan Aralica, Frano Šimunović, Ferdinand Kulmer, Marijan Kolesar i Miše Jeronim.

Nakon preuzimanja umjetnička djela dopremit će se u Zagreb, radi izvršenja ekspertize, čišćenja, uređenja i opremanja umjetničkih djela.

Predmetne umjetnine ostaju u vlasništvu Ministarstva vanjskih poslova, a nakon uređenja koristit će se za opremanje reprezentativnih prostora u MVP i protokolarnog dijela diplomatsko-konzularnih misija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara