Hrvatska teško u EU prije kraja 2013.: Ratifikacija će trajati dvije godine!

Foto: AFP

RATIFIKACIJA pristupnog ugovora Hrvatske s Europskom unijom trajat će barem dvije godine, izjavio je na konferenciji za novinare u Strasbourgu Joseph Daul, predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu! Ukoliko je Daulova računica točna, Hrvatska će se EU teško priključiti prije kraja 2013. godine. Radi se o izjavi koja bi premijerku Jadranku Kosor trebala dobrano zabrinuti, posebno jer dolazi od njenih najvećih europskih savjetnika - pučana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vjerujemo da će Hrvatska završiti pregovore do kraja lipnja i da će nakon ratifikacije sudjelovati na izborima za Europski parlament 2014. godine", izjavio je Daul koji je izračunao da će Hrvatska potpisati pristupni ugovor na jesen ove godine, te da će ugovor biti ratificiran do jeseni 2013. godine.

Objašnjavajući zbog čega su se pregovori Hrvatske s EU toliko odužili, Daul je rekao kako su pravila za pristupanje ostala ista, ali Europa danas inzistira na tome da se ta pravila provode u potpunosti. "Vrijeme kada se lako moglo ući u EU je prošlo", kaže Daul koji tvrdi da je Europa naučila lekciju na primjeru Rumunjske i Bugarske. "Danas inzistiramo da se ispune svi uvjeti za ulazak. To vrijedi i za Hrvatsku, i za Tursku, i za Srbiju i za sve ostale zemlje", zaključio je Daul. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara