Hrvatska treba tražiti od Vijeća sigurnosti objavu tajnih srpskih dokumenta

U VEZI saznanja New York Timesa i Jutarnjeg lista prema kojima se glavna haška tužiteljica Carla del Ponte nagodila sa Srbijom da neće objavljivati ključne dokumente koji bi dokazali da su zločini Republike Srpske izravno naređeni od strane Srbije, pitali smo za komentar Vesnu Pusić i Vesnu Škare-Ožbolt.

"Treba prvo provjeriti da li je točno da je došlo do nagodbe i pod kojim uvjetima se ona eventualno dogodila. Ne može se prosuđivati bez potpunog uvida u činjenično stanje, što mi danas nemamo. Ako je to istina, onda se dovodi u pitanje presuda Međunarodnog suda pravde u vezi genocida u BiH." - rekla je predsjednica HNS-a.

Na pitanje smatra li da bi tajni dokumenti mogli utjecati na proces Hrvatske protiv Srbije na istom sudu, Vesna Pusić je rekla da bi se to zasigurno moglo dogoditi.

"Novootkriveni dokumenti apsolutno bi puno značili za taj proces, ali, ponavljam, ova situacija zahtijeva punu informaciju, a ne donošenje političkih procjena. Treba utvrditi da li je nagodbe bilo ili nije, i u kojim se okolnostima sve dogodilo." - kazala je.

Predsjednica DC-a i bivša ministrica pravosuđa, Vesna Škare-Ožbolt, rekla je da se radi o vrlo ozbiljnoj stvari, bez obzira na to što se radi o anglosaksonskom pravu u kojem tužitelj ima pravo nagađati se s optuženima.

"Odluka Carle del Ponte bila je važna za ishod drugih sudskih procesa, za tužbu Hrvatske protiv Jugoslavije, za proces protiv trojice hrvatskih generala, i, naravno, za tužbu BiH na Međunarodnom sudu pravde." - rekla je.

Škare Ožbolt je rekla da Hrvatska treba od Haškog suda, ali i Vijeća sigurnosti, zatražiti da se objave tajni dokumenti.

"Zašto od Vijeća sigurnosti? Zato što je Vijeće sigurnosti osnovalo Haški sud, i zato što Carla Del Ponte i predsjednik suda Vijeću sigurnosti podnose godišnje izvješće. Ako se utvrdi da su optužbe na račun glavne haške tužiteljice osnovane, i da je ona prekoračila svoje ovlasti, onda je to dovoljno za istragu protiv nje." - završila je Vesna Škare- Ožbolt.

Isti događaj danas je komentirao i premijer Sanader, rekavši da je već dao nalog da se istraži vjerodostojnost izjava Geoffreyja Nicea, glavnog tužitelja u haškom procesu protiv Slobodana Miloševića.

"Pokažu li se te izjave točnima, o tom bi pitanju trebali raspravljati Ujedinjeni narodi jer su utemeljitelj Međunarodnog kaznenog suda u Haagu." - rekao je.

V.Š.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara