Hrvatska treća u Europi po bogatstvu vodom

UNESCO-vo izvješće o vodnim zalihama, provedeno u 188 zemalja svijeta, smješta Hrvatsku na visoko treće mjesto u Europi po vodnim zalihama.

Ispred naše zemlje samo su Norveška i Island. Na svjetskom nivou Hrvatska također dobro stoji. Uspjela se plasirati među 30 najbogatijih svjetskih zemalja, što se vode tiče.

Hrvatska prema tom izvješću raspolaže sa 32.818 prostornih metara godišnje obnovljive pitke vode po stanovniku, a osim toga jedna je od rijetkih zemalja koje svojim građanima osiguravaju pitku vodu sustavom javne vodoopskrbe.

Prosječna potrošnja vode iz vodovoda iznosi 138 litara po stanovniku dnevno.
Po regijama, najbolja je situacija je u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji, gdje mreža vodoopskrbnih sustava pokriva čak 97 posto područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu ta brojka iznosi 90 posto, dok je najlošije rezultate pokazala Bjelovarsko-bilogorska županija, gdje zdravstveno ispravnu vodu iz vodoopskrbnih sustava dobiva samo 34 posto stanovništva.

Prema ovom izvješću, Hrvatska će do 2015. osigurati vodu iz javne vodoopskrbe za 94 posto svog stanovništva, što bi je približilo standardima EU.

Ma.N.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara