Hrvatska u subotu možda bez struje

Hrvatska u subotu možda bez struje

U SUBOTU 25. rujna od 8 do 17 sati cijeloj Hrvatskoj prijete poteškoće u opskrbi strujom, a postoji mogućnost da struje u tom periodu uopće ne bude.

Naime, Hrvatska i Bosna i Hercegovina u subotu ujutro će se u potpunosti isključiti iz europskog elektroenergetskog sustava i pokušat će funkcionirati u tzv. samostalnom "otočnom" radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razlog za isključivanje je to što će se visokonaponska mreža Hrvatske i BiH tehnički prilagođavati europskoj radi skorog povezivanja razdvojenih dijelova europske elektroenergetske mreže preko Hrvatske.

10. listopada će se u Zagrebu, ako sve bude u redu na sutrašnjoj probi, energetski povezati cijela Europa. Radi se o najvećem i najvažnije projektu u Europi pomoću kojeg će sve države moći međusobno trgovati strujom.

Kako će hrvatski potrošači u subotu ovisiti o domaćim elektranama, ispad neke veće elektrane ili važnijeg dalekovoda iz sustava može uzrokovati, tvrde stručnjaci, elektroenergetski kolaps.

"Zbog priprema za spajanje europske mreže u subotu će se povremeno isključivati dalekovodi koji naš elektroenergetski sustav spajaju s inozemstvom. Zbog toga će taj dan biti minimalan uvoz struje", rekao je glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić za Vjesnik, te dodao kako su u HEP-u učinili sve kako ne bi došlo u poremećaju u isporuci električne energije, no ipak takvu mogućnost ne mogu u potpunosti isključiti. Najkritičnije će biti između 8 i 9 sati ujutro.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara