Hrvatska uvjerljivo na vrhu popisa trgovinskih partnera BiH

HRVATSKA je tijekom prvih deset mjeseci ove godine zadržala poziciju najvažnijeg vanjskotrgovinskog partnera Bosne i Hercegovine, pokazuju podaci koje je u petak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

Ukupna trgovinska razmjena Hrvatske i BiH od početka ove godine do kraja listopada dosegnula je iznos od dvije milijarde i 273 milijuna konvertibilnih maraka (oko milijardu i sto milijuna eura).

Hrvatska je u tom razdoblju u BiH izvezla roba u vrijednosti od milijardu i 768 milijuna KM, a uvezla proizvode u vrijednosti od 504 milijuna KM.

Na popisu država iz kojih BiH najviše uvozi Hrvatska je uvjerljivo na prvom mjestu s 23 posto, a potom slijede Slovenija, Srbija i Crna Gora te Njemačka koje u ukupnom uvozu u BiH imaju udio od po 11 posto.

Zanimljivo je da tvrtke iz SCG postupno preuzimaju sve veći udio u uvozu u BiH koji je za deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle porastao za nešto manje 150 milijuna eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Deficit koji BiH ima u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom karakterističan je i za sve njezine druge trgovinske partnere.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Petar Milanović kazao je kako se očekuje da do kraja godine trgovinski deficit te zemlje u razmjeni s inozemstvom dosegne čak 6,4 milijarde KM (oko 3,2 milijarde eura).

Za gospodarstvo BiH posebice je nepovoljna činjenica što tvrtke iz te zemlje gotovo polovicu izvoza ostvaruju kroz preradbene poslove (tzv. lohn proizvodi).

Na vrhu popisa tvrtki koje najviše izvoze iz BiH tako su i dalje mostarski Aluminijski kombinat te pogon Volkswagena u Sarajeva.

Milanović upozorava kako u BiH u ovom trenutku nema niti jednog velikog sustava koji bi mogao biti zamašnjak gospodarstva na razini cijele zemlje a istodobno nema ni manjih tvrtki koje bi nadomjestile tu prazninu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara