Hrvatska vojska uskoro u Afganistanu?

SABORSKI zastupnici raspravljali su o prijedlogu odluke koja bi znatno proširila sudjelovanje Oružanih snaga u Afganistanu i podržali ga. Prema svemu, satnija Hrvatske vojske uskoro bi trebala sudjelovati u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Ministar obrane Berislav Rončević najavio je da bi četiri člana medicinskog tima trebala kroz mjesec dana otputovati u Afganistan, te da bi im se do veljače 2006. pridružila još 83 vojnika.

Vjeruje se da će pripadnici hrvatske vojske sudjelovati u sklopu misije ISAF u borbama protiv talibana. Misija se planira proširiti na istok Afganistana prema Jalalabadu i na jug u Kandahar.

"U misiji već više od dvije godine sudjeluje 50 hrvatskih vojnih policajaca, a slanjem četvorice pripadnika multinacionalnog medicinskog tima u kolovozu ove godine, kao i pojačanjem logistike za deset vojnika te povećanjem broja stožernih časnika, do kolovoza sljedeće godine ukupne hrvatske vojne snage u Afganistanu povećat će se na 150 ljudi." - izjavio je Berislav Rončević, a prenosi Večernji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je misija jako važna za Hrvatsku jer je profilira kao pouzdanog partnera koji može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima te ojačava naš politički kredibilitet u odnosu na NATO." - prenosi Rončevićevu izjavu Jutarnji list. "S obzirom na širenje mirovnih operacija u Afganistanu, sadašnji kontingent nije dovoljan." - dodaje ministar.

Saborski zastupnici podržali su ovaj prijedlog, ali su skeptični što će se dogoditi ako misija postane pogibeljna. Pero Kovačević, zastupnik iz redova HSP-a, o ovom je problemu upozorio kolege: "Širenjem mirovne operacije na nemirni istok zemlje, misija u Afganistanu prelazi iz rizične u fazu pogibeljnosti, pa Vlada mora jasno razraditi što činiti u takvim slučajevima: slati dodatne snage ili izvlačiti postojeće i kako."

"I dok su hrvatski vojni policajci smješteni u glavnom gradu Kabulu, gdje obavljaju očevide, osiguranje objekata i osoba te reguliraju promet, a ne sudjeluju u borbama, pješačka satnija vjerojatno će biti angažirana u okršajima s antivladinim snagama." - rekao je Krešimir Ćosić, zastupnik HDZ-a.

Glasovanje o odluci koja bi proširila sudjelovanje Oružanih snaga u mirovnoj misiji u Afganistanu najavljeno je za petak, a budući da ga je veliki dio zastupnika podržao, mogao bi dobiti dvije trećine potrebnih glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara